Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφοφορία στη Βουλή

Δεν καταψηφίζει τις συμβάσεις παραχώρησης έρευνας υδρογονανθράκων που είχε επεξεργαστεί προ των εκλογών. Αλλά και δεν υπερψηφίζει λόγω της πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Τι είχε πει ο Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Οι «ρουκέτες» του Ν. Φίλη.

Το πρώτο «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφοφορία στη Βουλή

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και σε μία σημαντική ψηφοφορία στη Βουλή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δηλώσει «παρών» και δεν θα καταψηφίσει. Πρόκειται για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, τις οποίες είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές.

Τι μεσολάβησε και άλλαξε θέση; Κατά την κυβέρνηση, πρόκειται για «κυβίστηση» που «τουλάχιστον δεν ολοκληρώνεται δια της αρνητικής ψήφου» -ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μάλιστα συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση «να κάνει ομαδική ψυχοθεραπεία».

Κατά τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τα ενεργειακά θέματα η αλλαγή στάσης οφείλεται στην επικείμενη πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ στον μεγαλομέτοχο της επιχείρησης. «Εσείς αποφασίσατε να πουλήσετε τα EΛΠE. Ψηφίζουμε παρών διότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της χώρας», ήταν η εξήγηση που έδωσε ο Παύλος Πολάκης προχθές, κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Το... σινιάλο του Σ. Φάμελλου

Το... σινιάλο ωστόσο το είχε δώσει ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και νυν αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή γενικότερη τοποθέτησή του για τα EΛΠE.

Αφού αναφέρθηκε στη συμφωνία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (για πώληση ολόκληρου του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στα EΛΠE), πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγμάτευση, κατάφερε το δημόσιο να διατηρήσει ισχυρό ποσοστό στα EΛΠE καθώς και ο ιδιώτης να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη πώληση. Διασφαλίστηκαν επιπλέον, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, η μη αποεπένδυση στα διυλιστήρια, τα εθνικά αποθέματα, η προμήθεια αργού και κυρίως η πλειοψηφική παρουσία του δημοσίου στην εταιρεία holding υδρογονανθράκων».

Αυτό ακριβώς το σημείο προβάλλεται τώρα ως αιτία για το «παρών» που θα δηλώσει σήμερα (πλην απροόπτου...) ο ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία: ότι, δηλαδή, δεν συναινεί να περάσει στα EΛΠE η δυνατότητα εξορύξεων, την οποία θα έπρεπε να διατηρήσει το Δημόσιο.

Αρμόδια στελέχη του κόμματος τονίζουν μάλιστα ότι δεν τους καλύπτει η διαβεβαίωση του κ. Χατζηδάκη στη Βουλή ότι «το δημόσιο δεν έχει πρόθεση να αποσυρθεί συνολικά από τα EΛΠE». Διότι, όπως λένε, «ούτε εμπιστοσύνη υπάρχει, ούτε νομική δέσμευση».

Αλ. Τσίπρας: Άλλο έρευνες, άλλο εξορύξεις

Η αλλαγή πορείας στο θέμα των εξορύξεων (ανεξαρτήτως EΛΠE, τουλάχιστον επισήμως) διεφάνη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προ τριών εβδομάδων ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Κι αυτό διότι σε σχετική ερώτηση απάντησε ως εξής: «Στο ζήτημα των εξορύξεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ένα θέμα είναι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας που δίνει μια γεωπολιτική δυναμική.  Άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες και έπρεπε να υπογραφούν συμβόλαια για να γίνουν έρευνες, για να γνωρίζουμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός πλούτος, ποια είναι τα αποθέματα και να μην μπορεί κανείς να μας τα διεκδικήσει, διότι είναι εθνικός μας πλούτος.
Και ένα άλλο θέμα είναι εάν θα προσανατολιστούμε από εδώ και στο εξής στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου ή και των πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Είναι ένα ανοιχτό ζήτημα προς συζήτηση».

Η επισήμανση αυτή ερμηνεύθηκε ως αλλαγή πορείας, με αφορμή τις διαστάσεις που παίρνει η οικολογική παρέμβαση λόγω της κλιματικής κρίσης. Πολλοί πάντως (εντός κι εκτός του κόμματος) την απέδωσαν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τα EΛΠE, με επίκεντρο την πώληση του δημόσιου ποσοστού.

Θετικό το «παρών», αλλά…

Η συζήτηση στη Βουλή πάντως έδωσε την ευκαιρία σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αντιδράσει με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής τους να επισημάνουν αυτή τη διαφωνία. «Άκουσα την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αλλάζει θέση. Είναι μια θετική μετατόπιση», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης, για να προσθέσει: «Αρκεί όμως το ακατανόητο ‘ναι’ που είπαμε πριν τις εκλογές να γίνει σήμερα ‘παρών’; Το ξεπούλημα που ετοιμάζεται για τα EΛΠE είναι πραγματικό πρόβλημα, αλλά είναι το έλασσον. Το μείζον είναι η κλιματική αλλαγή, που υπήρχε και πριν από τις εκλογές. Αλλά αυτή είναι η δύναμη της Αριστεράς, να διορθώνει τα λάθη της».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v