Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «κρατάει» το Μαξίμου από τις συναντήσεις Μητσοτάκη – πολιτικών αρχηγών

Γιατί εκφράζει ικανοποίηση με φόντο πιθανή «κοινά αποδεκτή λύση». Η επόμενη μέρα για ψήφο αποδήμων, εκλογή ΠτΔ, εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση. Η στάση Τσίπρα και το «φλερτ» με ΚΙΝΑΛ.

Τι «κρατάει» το Μαξίμου από τις συναντήσεις Μητσοτάκη – πολιτικών αρχηγών

Για δύο λόγους «χαμογελούν» στην κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αφενός για αυτό καθαυτό το θέμα της ψήφου των αποδήμων που το Μαξίμου διαπιστώνει «σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης» και αφετέρου για την «μεγάλη εικόνα», την απομόνωση -όπως τη χαρακτηρίζουν- του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ενόψει και άλλων σημαντικών «προκλήσεων», όπως η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση.

Εμφανώς πιο κοντά στις κυβερνητικές θέσεις στο σύνολο της θεματολογίας δείχνει το ΚΙΝΑΛ, πάνω στο οποίο «κτίζεται» ο κυβερνητικός σχεδιασμός για πιθανές προσεγγίσεις κατά την επόμενη μέρα, ωστόσο επ’ ουδενί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιθυμεί να κλείσει την πόρτα και σε άλλους δυνάμει συμμάχους, έστω και σε επιμέρους ζητήματα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, είναι έτοιμος ακόμη και για υποχωρήσεις, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων.

Στα χθεσινά τετ α τετ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης», ενώ «παραγωγική» θεωρούν και τη στάση των άλλων πολιτικών αρχηγών, παραπέμποντας στις δηλώσεις τους. Απαράβατος όρος για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την Κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, δηλαδή η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων, όπως διαμηνύει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης και πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις χθεσινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί νομοσχέδιο που -σύμφωνα με την κυβέρνηση- να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Περιθώριο συζήτησης

Μάλιστα από αυτήν, μετά τη χθεσινή συνάντηση, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν εξ αρχής ούτε καν τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο διακρίνουν μια πιο ήπια ρητορική, που αφήνει περιθώριο συζήτησης. «Κάνει αναφορά στις μέχρι σήμερα απόψεις του, όμως δεν επαναλαμβάνει ρητά τη θέση ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα μετράει στο πανελλαδικό αποτέλεσμα», παρατηρούν στο Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζουν: «Από τη συμμετοχή στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών και από τις θέσεις που θα εκφράσει θα φανεί αν υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης, από τη στιγμή μάλιστα που τα άλλα κόμματα δέχονται επί της αρχής ότι η ψήφος των Ελλήνων εκτός επικράτειας μετράει στο αποτέλεσμα της Επικράτειας».

Πάντως, ανεξάρτητα αν βρεθούν ή όχι οι 200 βουλευτές για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι ήδη, μετά και τη χθεσινή μέρα, επετεύχθη μια πρώτη νίκη, σε σχέση με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και την παρεμπόδιση σχηματισμού ενός αντικυβερνητικού μετώπου με τη συμμετοχή του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εξ αρχής άλλωστε στην κυβερνώσα παράταξη λένε ότι δεν ήλθαν στην εξουσία με ρεβανσιστική διάθεση και ότι επιδιώκουν τη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έστω στα βασικά. Είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας του και προσδοκά να το κερδίσει. Πάντως, όπως λέει και ο ίδιος, το τανγκό θέλει δύο για να το χορέψουν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v