Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Αισιοδοξία για αποδήμους, ανησυχία για προσφυγικό

Υποχωρήσεις για την εξασφάλιση των 200 βουλευτών για τους Έλληνες του εξωτερικού. Απειλεί ο Ερντογάν, συσκέπτονται οι Ευρωπαίοι για τις προσφυγικές ροές. Η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, ο Ανδρέας Πάτσης και οι τοπικές κοινωνίες.

Μαξίμου: Αισιοδοξία για αποδήμους, ανησυχία για προσφυγικό

Σε δύο σημαίνοντα μέτωπα, με τελείως διαφορετικά δεδομένα και προοπτικές, εστιάζει την προσοχή του το Μέγαρο Μαξίμου, στην ψήφο των αποδήμων και στο προσφυγικό.  

Όσον αφορά το πρώτο, στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι θα βρεθούν οι απαραίτητοι 200 βουλευτές που απαιτούνται, προκειμένου η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να γίνει νόμος του κράτους. Τα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης την περασμένη Παρασκευή, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στο επιτελείο του, «έδειξαν τον δρόμο», καθώς διαπιστώθηκε κοινός τόπος συνεννόησης όλων των κομμάτων -πλην ΣΥΡΙΖΑ-, εφόσον εξακολουθήσει η συναινετική διάθεση απ’ όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος να κάνει συγκεκριμένες υποχωρήσεις σε σχέση με τις αρχικές του θέσεις, με μία πάντως «κόκκινη γραμμή» να παραμένει αδιαπραγμάτευτη: η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Κάτι στο οποίο δεν δείχνουν να διαφωνούν ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, μολονότι το κάθε κόμμα θέτει τις δικές του παραμέτρους. Παράμετροι που, σύμφωνα τουλάχιστον με το Μέγαρο Μαξίμου, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν δείχνουν σε θέση να οδηγήσουν στη ρήξη. 

Ο πρωθυπουργός ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter ένα βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται να βλέπει στο κινητό του Έλληνες διαφόρων ηλικιών που ζουν στο εξωτερικό και εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. «Ας κάνουμε επιτέλους το αυτονόητο πράξη», σχολιάζει σχετικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος φέρεται να κάνει πίσω στο θέμα της επιστολικής ψήφου.

«Η κυβερνητική πρόταση ήταν για επιστολική ψήφο, όπως ισχύει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Εμείς, ως ένδειξη για τη συναίνεση που αποζητούμε, μπορούμε να κάνουμε πίσω και να δεχθούμε να υπάρχει ψηφοφορία στα προξενεία της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που μαζί με τον υφυπουργό του, Θόδωρο Λιβάνιο, αναλαμβάνουν πλέον το δύσκολο εγχείρημα του διαλόγου και της διαμόρφωσης με τα άλλα κόμματα μιας κοινής, καθολικά αποδεκτής πρότασης.

Εντονες διαφωνίες

Λιγότερο ευχάριστα δείχνουν τα πράγματα για το προσφυγικό, με την Τουρκία να απειλεί να ανοίξει τα σύνορα, επιτρέποντας σε εκατομμύρια Σύρους -και όχι μόνο- να έρθουν προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το θέμα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ εντός των συνόρων, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις έντονες διαφωνίες των τοπικών κοινωνιών, με φόντο τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα.

Οι βουλευτές της περιφέρειας ήδη δέχονται μεγάλη πίεση από τους πολίτες και ψηφοφόρους των περιοχών τους να εμποδίσουν τη διαφαινόμενη διαδικασία, με την πρώτη επίσημη διαφωνία να έχει διατυπωθεί από τον Ανδρέα Πάτση, τον βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ: «Η λογική ‘μεταφέρω - δώστε μου ξενοδοχεία’, ειδικά σε έναν νομό φτωχό όπως είναι τα Γρεβενά, είναι κάτι που με βάζει στην πρώτη γραμμή άρνησης, σε οτιδήποτε γίνεται χωρίς σχεδιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του. 

Εξάλλου, μόλις χθες η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης εξωθήθηκε ουσιαστικά σε παραίτηση, διαφωνώντας με τη φιλοξενία των προσφύγων στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» και εκφράζοντας τις ενστάσεις της με εκφράσεις που χαρακτηρίστηκαν ρατσιστικές και καταδικάστηκαν από τον νέο πρόεδρο της νεολαίας της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Τάσο Γαϊτάνη.

Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αμετακίνητο στις θέσεις του, ωστόσο είναι γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο, οι κομματικές οργανώσεις και οι γαλάζιοι βουλευτές θα περάσουν δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v