Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται

Προανήγγειλε υποχωρήσεις στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, για να ψηφιστεί ο νόμος. Αναγνώρισε καθυστερήσεις στο προσφυγικό. Τι είπε για το σενάριο των διπλών εκλογών και για τον εκλογικό αιφνιδιασμό.

Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται

Κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία», σημείωσε, ενώ για το προσφυγικό εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα προσαρμοστεί στις εξελίξεις, αν και καθυστέρησε, όπως αναγνωρίζει. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ καλά για την πατρίδα μας», αφενός λόγω της «καλής κυβέρνησης» και αφετέρου, γιατί «η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει αλλαγές που πρέπει να κάνουμε». Για την ψήφο των αποδήμων, προανήγγειλε υποχωρήσεις από την πλευρά του, «γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον».

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

Για το ενδεχόμενο κυρώσεων της Ε.Ε. στην Τουρκία

Οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω, ναι, ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία. Έχω ήδη καταδικάσει με σκληρά λόγια την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία. Συντασσόμαστε -ήμασταν από τους πρώτους που το κάναμε- απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διακοπή των εχθροπραξιών, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουμε μια περίπλοκη κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη και δυστυχώς να ξαναδώσουν οξυγόνο στον ISIS και στα ακραία τρομοκρατικά στοιχεία τα οποία είχαν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών με τους Κούρδους πρωτεργάτες σε αυτή τη μάχη, ώστε να ξαναβρεθούμε στην τραγική κατάσταση να αναβιώσει αυτό το τέρας της ακραίας τρομοκρατίας. Άρα, η Ευρώπη πιστεύω ότι συνολικά στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά, όπως θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων υδρογονανθράκων.

Για το προσφυγικό

Βρεθήκαμε απευθείας αντιμέτωποι με πολύ αυξημένες ροές και έπρεπε πολύ γρήγορα να σχεδιάσουμε μία διαφορετική πολιτική από αυτή την οποία όχι δεν είχαμε προγραμματίσει, αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε πιο γρήγορα αυτό το οποίο λογαριάζαμε ότι θα είχαμε περισσότερο χρόνο να υλοποιήσουμε. Θα το κάνουμε. Θα προσαρμοστούμε. Μας έτυχε αυτή η κρίση. Θα την αντιμετωπίσουμε με μία διαφορετική πολιτική, την οποία ήδη έχω παρουσιάσει ξεκάθαρα και στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές και θα διαχειριστούμε και αυτό το πρόβλημα.

Για την ψήφο των αποδήμων

Μπορούμε να βρούμε συνεννόηση και σύνθεση σε σημαντικά ζητήματα. Σήμερα, όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο, είχε τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω και να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε, δεν παρέχουμε δικαίωμα ούτε πάμε να εγγράψουμε εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα στους εκλογικούς καταλόγους. Εμείς βάλαμε ένα πλαίσιο. Το μόνο στο οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω -και χαίρομαι διότι τέσσερα από τα πέντε κόμματα, τους αρχηγούς των οποίων συνάντησα, συμφωνούν με την άποψή μου- είναι στο αυτονόητο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό θα προσμετράται στην επικράτεια.

Για να το πούμε πολύ απλά: δεν θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα ψηφίζουν για πρωθυπουργό της χώρας. Διότι αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα αν θέλει τελικά να είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πούμε για πρώτη φορά ότι βρήκαμε 300 βουλευτές. Εκτιμώ, όμως, ότι με τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε και με το παραπάνω τη δυνατότητα να βρούμε τον ικανό αριθμό. Θα κάνουμε και εμείς υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις για αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Γιατί συν όλων των άλλων, αυτή η πολιτική είναι βαθιά ταξική πολιτική. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα δεν μπορούν να επιστρέψουν και δεν συμμετέχουν.

Για την προανακριτική στην υπόθεση Novartis

Η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία τα οποία ήρθαν στη Βουλή, έκρινε ότι μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο συνέτρεχαν λόγοι για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Για μένα, οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο υποψήφιων πρωθυπουργών λύνονται στην κάλπη, δεν λύνονται στα δικαστήρια. Για τον κ. Παπαγγελόπουλο κρίναμε ότι συνέτρεχαν στοιχεία για προκαταρκτική έρευνα και τεκμηριώσαμε την άποψή μας αυτή με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο. Το έκανε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συμβολικά οι υπουργοί δεν ήταν πάνω στα κυβερνητικά έδρανα και καλά έκαναν. Οι υπουργοί ήταν εκεί, αλλά ήταν με την ιδιότητα των βουλευτών, όχι με την ιδιότητα των υπουργών, γιατί η Βουλή αποφασίζει γι’ αυτά.

Για σκέψεις εκλογικού αιφνιδιασμού

Καμία. Διασκεδάζω πάντα με τα σενάρια αυτά, γιατί έχουν μία σχετική δημιουργικότητα. Έχω πει ότι δεν πρόκειται να συνδέσω σε καμία περίπτωση την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Έχω πει ότι θέλω να επανέλθω σε ένα εκλογικό σύστημα για το οποίο θα επιδιώξω ευρύτερες συναινέσεις, που να δίνει όμως τη δυνατότητα σε ένα κόμμα το οποίο παίρνει 40%, να μπορεί να έχει μία αυτοδύναμη κοινοβουλευτική παρουσία…

Για το σενάριο των διπλών εκλογών

Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι επόμενες εκλογές, επειδή δεν εκτιμώ ότι με την απλή αναλογική θα σχηματιστεί κυβέρνηση, θα είναι διπλές εκλογές. Το είπα στη Δ.Ε.Θ., το επαναλαμβάνω και σε εσάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσω, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει για τον εκλογικό νόμο, να επιδιώξω μεγαλύτερες συναινέσεις.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πρώτα θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης όσον αφορά τα ζητήματα της προεδρικής εκλογής και θα εξασφαλίσουμε κάτι το οποίο αποτελούσε και τη βούληση της προηγούμενης Βουλής, την απόλυτη αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την προεδρική εκλογή, και μετά θα μιλήσουμε για το πρόσωπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v