Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις χωρίς «κόστος» από Μαξίμου για τη δημιουργία κλίματος

Η επιστροφή στην… κανονικότητα και την Ελλάδα των παραδοσιακών αξιών. Η επιλογή του σημαιοφόρου, οι πολυϊσοβίτες και η χρήση μολότοφ. Τρομάζουν τα νούμερα στο προσφυγικό.

Κινήσεις χωρίς «κόστος» από Μαξίμου για τη δημιουργία κλίματος

Σειρά πρωτοβουλιών, με τις οποίες δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά ο προϋπολογισμός, ωστόσο θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της διαφορετικής φιλοσοφίας που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για κινήσεις σε νομοθετικό -και όχι μόνο- επίπεδο, με έντονους συμβολισμούς, που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τους όρους «πατρίδα», «έθνος», «ασφάλεια» και «δικαιοσύνη». Στόχος τους, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι «η επιστροφή στην κανονικότητα και την Ελλάδα των παραδοσιακών αξιών», οι οποίες, όπως καταγγέλλει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, «υποβαθμίστηκαν ή αλλοιώθηκαν επί κυβέρνησης Τσίπρα».

Στο πλαίσιο αυτό, επιστρέφει το καθεστώς επιλογής του σημαιοφόρου κατά τις σχολικές παρελάσεις με βάση την επίδοση και όχι την τύχη από την κλήρωση. «Αξίζει οι μαθητές μας να προσπαθούν να βελτιώνονται και όχι να επιδιώκουν να είναι τυχεροί στη ζωή τους. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε ως κυβέρνηση», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία έφερε διάταξη στη Βουλή προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων για κατάθεση στεφάνου στα Δημοτικά σχολεία.

Επίσης, έως τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που βρίσκονται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να εξαλειφθούν οι προβληματικές -κατά το Μέγαρο Μαξίμου- διατάξεις που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπονται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την υπό όρους αποφυλάκιση σε πολυϊσοβίτες και επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ γίνεται ξανά κακούργημα η χρήση μολότοφ σε επεισόδια.

Έμφαση δίνεται και στην ελληνική ιστορία, με τον πρωθυπουργό να χαιρετίζει σήμερα την έναρξη εκδηλώσεων για την επέτειο 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ενώ ιδιάζουσα σημασία η κυβέρνηση δίνει στην επέτειο-ορόσημο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. «Είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να ξανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα μετά την πολυετή κρίση», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας».

Την ίδια ώρα πάντως, με ανησυχία παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Συρία και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ εναποθέτει τις ελπίδες του για την αντιμετώπιση του προβλήματος στους Ευρωπαίους εταίρους τους οποίους θα συναντήσει από κοντά το επόμενο διήμερο στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, από τον Μάιο ξεκίνησε αύξηση ροών που ανεβαίνει κατακόρυφα και μέχρι τον Οκτώβριο έφτασε το 241%! Την ίδια στιγμή, οι εκκρεμότητες στο σύστημα ασύλου ανέρχονται σε 75 χιλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v