Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές για το προσφυγικό

Έκδηλη η αγωνία τους στη χθεσινή ενημέρωση από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού. Αισιοδοξία Μαξίμου για την ψήφο των αποδήμων.

«Μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές για το προσφυγικό

Παράλληλα με την έντονη ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., οι εξελίξεις στο προσφυγικό έχουν σημάνει συναγερμό και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και ιδίως στους βουλευτές της περιφέρειας.

Αιτία, η μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, με τα γαλάζια στελέχη να πρέπει να ισορροπήσουν «πατώντας σε δύο βάρκες»: αυτήν της επίσημης κυβερνητικής γραμμής και αυτήν των ψηφοφόρων τους στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Η αγωνία πολλών εξ αυτών ήταν έκδηλη στη χθεσινή δίωρη ενημερωτική συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών δεν σταματούσαν να «βομβαρδίζουν» με απορίες (περίπου 50 ερωτήσεις) τον υπουργό, ο οποίος επιχείρησε, εν είδει πολιτικού μασάζ, να τους καθησυχάσει, όσο αυτό πάντως ήταν εφικτό. Και ο ίδιος άλλωστε δεν μπόρεσε να κρύψει και τη δική του ανησυχία όσον αφορά το ενδεχόμενο μαζικών μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, ανάλογα και με τις εξελίξεις στη Συρία. Ωστόσο, διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του θέματος με την ισοκατανομή των 20.000 ατόμων, κυρίως οικογενειών, σε όλη τη χώρα. Οι 10.000 εξ αυτών, όπως είπε, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και 10.000 σε δομές που θα έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές, δηλαδή, θα πληρούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ αποκλείστηκε η λύση της φιλοξενίας σε στρατόπεδα.

Διαδικασίες απόδοσης ασύλου

Ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να τόνισε στους βουλευτές την επίσπευση των χρονοβόρων -μέχρι τώρα- διαδικασιών απόδοσης του ασύλου (αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου), καθώς και την ανάγκη άμεσης ευρωπαϊκής υποστήριξης των ελληνικών αιτημάτων, κάτι που έθεσε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες.

Να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, όσον αφορά τη στάση των βουλευτών της ΝΔ, θέλησε ο  γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Σταύρος Καλαφάτης. «Το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό γιατί δόθηκε σε όλους τους βουλευτές η δυνατότητα να τοποθετηθούν και να θέσουν τις ερωτήσεις τους, στις οποίες ο υπουργός απάντησε μία προς μία», ανέφερε στους δημοσιογράφους.  

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που ξεκίνησε το Υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων για την αναζήτηση κοινής συνισταμένης σε ό,τι αφορά την ψήφο των εκτός της Επικράτειας Ελλήνων εκλογέων.  Παρόλο μάλιστα που εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, όπως για τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τον τρόπο ανάδειξης των αντιπροσώπων των εκτός Επικρατείας εκλογέων, αλλά και το πλήθος των δυνητικών εκλογέων για το οποίο υπήρξε πρόταση να μπει  ένας «κόφτης», διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι η σύγκλιση είναι εφικτή. Μόνη κόκκινη γραμμή για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η «επιβεβλημένη από το Σύνταγμα ισοτιμία της ψήφου. Να είναι δηλαδή η ψήφος των εκτός της χώρας εκλογέων ισότιμη με την ψήφο των εντός της Επικρατείας ψηφοφόρων και, άρα, να μετρά στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος». Η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων έγινε την Τετάρτη, με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να καταγράφει τις θέσεις των κομμάτων και να σκοπεύει να επανέλθει την προσεχή Δευτέρα με προτάσεις επί αυτών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v