Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή κόντρα Τασούλα - ΣΥΡΙΖΑ για την Προανακριτική

“Πείσμα” να μην ορίσει η αξιωματική αντιπολίτευση νέα πρόσωπα λέει ο Πρόεδρος της Βουλής. «Παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ο πρόεδρος» λέει η Κουμουνδούρου. Το σενάριο να κληθεί η... φρουρά.

Σκληρή κόντρα Τασούλα - ΣΥΡΙΖΑ για την Προανακριτική

Δεύτερη επιστολή προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, με την οποία καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ορίσει νέα μέλη στην προανακριτική επιτροπή. Ουσιαστικά ζητά από το ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει δύο νέα πρόσωπα για να αντικαταστήσουν τους Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη, που η προανακριτική αποφάσισε να εξαιρέσει από μέλη της (με το επιχείρημα πως θα κληθούν ως μάρτυρες). Είχε προηγηθεί επιστολή με την οποία απέρριπτε τα επιχειρήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και πως θα εκλάβει τυχόν απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει νέα μέλη. “Θα το εκλάβω ως πείσμα” απάντησε ο Κώστας Τασούλας. Σε νέα ερώτηση τι θα γίνει αν δεν αντικατασταθούν τα δύο μέλη, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως θα γίνει ότι ακριβώς και με το ΜέΡΑ25. Δηλαδή θα μείνουν κενές οι δύο θέσεις.

Να σημειωθεί πως αρχικά η επιτροπή επρόκειτο να έχει 26 μέλη, ωστόσο το ΜέΡΑ25 δεν συμμετείχε και έτσι οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν με 25 μέλη. Αν τελικά οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντικατασταθούν η επιτροπή θα συνεχίσει με 23 μέλη.

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν στην επόμενη συνεδρίαση δώσουν το παρών οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης επισημάνθηκε πως δεν θα υπάρχει νόμιμη σύνθεση και επομένως δεν θα μπορεί να προχωρήσει η συνεδρίαση. 

Πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν θα γίνει την Τρίτη νέα συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις ημέρες προθεσμία για να απαντήσει στον Κ. Τασούλα. Το χρονικό περιθώριο λήγει τη Δευτέρα, οπότε μέχρι να υπάρξει απάντηση δεν θα οριστεί νέα ημερομηνία συνεδρίασης. “Θα δώσω τον προβλεπόμενο χρόνο” επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής στη συνομιλία τους με τους δημοσιογράφους.

Απαντώντας στα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε πως η συγκρότηση της επιτροπής- που αποφασίστηκε από την Ολομέλεια- παραμένει “αλώβητη”. Από εκεί και πέρα η σύνθεση είναι στα ίδια τα μέλη, με τον Πρόεδρο της Βουλής να λέει πως η επιτροπή με τις αρμοδιότητες που παίρνει είναι σαν να “δραπετεύει” από την πολιτική της ιδιότητα.

Παράλληλα υπογράμμισε πως εφόσον κάποιος ασκήσει καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου ουσιαστικά “ακυρώνεται” ως μάρτυρας. Επομένως αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά θέματα.

Ο Κ. Τασούλας απαντώντας σε νέο ερώτημα για το τι θα πράξει σε περίπτωση που τα δύο μέλη της επιτροπής δεν αποχωρήσουν και αν τελικά υπάρχει ενδεχόμενο να κληθεί η φρουρά απάντησε πως “είναι πολύ μακρινό σενάριο αυτό. Ας μην προτρέχουμε. Είναι συλλογικό όργανο και πρέπει να προστατεύσουμε την ευταξία”.

Τέλος σε νέο ερώτημα αν μπορεί μελλοντικά να τεθεί θέμα για τη διαδικασία- για παράδειγμα να θεωρηθεί άκυρη- λόγω της εξαίρεσης των δύο βουλευτών είπε πως “εκτιμώ ότι δεν θα γίνει αυτό. Αισθάνομαι ότι έχουν νομική στήριξη οι διαδικασίες”.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πρόεδρος της Βουλής ευθυγραμμίζεται με καταφανώς παράνομη απόφαση

«Ο Πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη στάση του Κ. Τασούλα στο ζήτημα της σύνθεσης της προανακριτικής επιτροπής.

Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, «αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v