Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Κίνας

Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα του πρωθυπουργού στη συνάντηση με τον Xi Jinping. Οι δεσμεύσεις και τα «ανοίγματα» προς την ασιατική υπερδύναμη. Με ποιες κινεζικές εταιρείες «φλερτάρουν» οι Έλληνες επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Κίνας

Το δίπτυχο «επενδύσεις και περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας» βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που έφτασε στη Σαγκάη. Τέθηκε επί τάπητος στο τετ α τετ που είχε χθες με τον Γραμματέα της Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σαγκάη, Li Qiang, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping στον προεδρικό ξενώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μεταβεί στην ασιατική χώρα με το μήνυμα πως η βαθιά στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης και εμβάθυνσης, με βασική παράμετρο τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Η μεταξύ τους σχέση μάλιστα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι εδραιωμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά τους και την ιδιαίτερη φιλία που τις συνδέει σε βάθος πολλών δεκαετιών.

«Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός, ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, διαπιστώνοντας πως οι δύο πλευρές έχουν σφυρηλατήσει αρμονική και φιλική σχέση από τότε που συνήψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Μάλιστα, η Αθήνα προσβλέπει σε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω ποικίλων ευκαιριών, όπως το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, και επιδιώκει να εντείνει τις πολιτικές σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα διαμηνύσει στον Κινέζο πρόεδρο ότι η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου περιβάλλοντος προς το επιχειρείν και θα τον διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα είναι χώρα ίσων ευκαιριών για όλους τους επενδυτές.

«Ο καλός μας φίλος»

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν το ιδιαίτερα θερμό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών που θα αποτυπωθεί και στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ δεν είναι τυχαία -κατά τις ίδιες πηγές- τα λόγια του Li Qiang, σύμφωνα με τον οποίο, «η Ελλάδα είναι ο καλός μας φίλος στην Ευρώπη».

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε χθες τη νέα μονάδα παραγωγής των ανελκυστήρων της ελληνικής εταιρείας Kleeman στη Σαγκάη, ενώ αισιοδοξία διέπει την ελληνική αποστολή και για την κατάληξη των επαφών που θα έχουν εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό, με σημαντικές κινεζικές εταιρείες όπως οι: LONGi Solar Technology Co Ltd, Shanghai Electric, HUAWEI, NARI Corporation, SinoHydro, PowerChina Electric Power Construction, State Grid of China, COSCO GROUP, CSSC-China Shipbuilding Shipyard Corporation, CSIC-China Shipbuilding Industrial Corporation, Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co, Sekkei Studio-Creative Solutions, Walk the Chat, Freeflow Digital, WeChat.

Η ελληνική αποστολή θέλει να παρουσιάσει στη Σαγκάη τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νότιας και ανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτικά παραδείγματα, σημειώνουν στην κυβέρνηση, είναι ο τομέας της Ενέργειας, όπου εκτιμάται πως μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece-Bulgaria. Επίσης, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει σημαντικός περιφερειακός κόμβος, αναπτύσσοντας τα logistics και τις εμπορικές μεταφορές, με την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά να ξεχωρίζει, ενώ καλές προοπτικές υπάρχουν και στα μέτωπα του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v