Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή της ατζέντας επιχειρεί η κυβέρνηση

Προσπάθεια απεμπλοκής από το πρόβλημα του προσφυγικού. Ρίχνουν τους τόνους οι γαλάζιοι βουλευτές. Η παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Αλλαγή της ατζέντας επιχειρεί η κυβέρνηση

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό, με τα σημερινά δεδομένα, δεν προσφέρεται για… καλές επιδόσεις, κάτι που γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη εξίσωση αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκη, οι παράμετροι στο ζήτημα πολλές και οι εξελίξεις απρόβλεπτες, οπότε η πλέον «συνετή» επιλογή για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η αλλαγή της ατζέντας, στο μέτρο πάντα του δυνατού. Χωρίς να υπάρχει η πρόθεση να μπει το προσφυγικό πρόβλημα «κάτω από το χαλί» (πώς θα μπορούσε άλλωστε!), βούληση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει με γοργούς ρυθμούς την παραγωγή -κοινοβουλευτικού και μη- έργου, να εστιάσει σε θέματα που άπτονται της οικονομίας, όπου η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη, αλλά και της καθημερινότητας, βάσει και των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.        

Η πολυσυζητημένη επιστροφή στην κανονικότητα σχετίζεται άμεσα με συγκεκριμένα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί ή ετοιμάζονται να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση, όπως το φορολογικό που αναρτήθηκε στο opengov, το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που σήμερα θα δοθεί στα κόμματα προκειμένου «να διαπιστώσουν ότι έχει τηρηθεί η διακομματική συμφωνία», καθώς και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που ήδη βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκε και η «πρεμιέρα» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με στόχο «να προωθηθεί στο διεθνές στερέωμα με αξιοπρέπεια, αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση η Ελλάδα του αύριο».

«Ως μάρτυρες»

Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis και την απόφαση της Επιτροπής να εξαιρεθούν οι Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, «ακολουθεί την πρακτική που υιοθετήθηκε στο παρελθόν, ύστερα από γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και έλεγε ότι δεν μπορούν να είναι μέλη της Επιτροπής πρόσωπα που θα κληθούν ως μάρτυρες». Τονίζουν δε ότι την απόφαση εκείνη -που αφορούσε την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -στήριξε τότε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ -που είχε την πλειοψηφία στη Βουλή- τη σεβάστηκε.

Το Μέγαρο Μαξίμου καταγγέλλει την παρουσία των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και θέτει το ερώτημα για την αναβολή της προγραμματισμένης για χθες κατάθεσης του κ. Φρουζή: «Γιατί δεν θέλουν την κατάθεσή του;». Υπενθυμίζει δε πως ο κ. Φρουζής, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της  Novartis κατά το κρίσιμο διάστημα, είναι ο μόνος άμεσα εμπλεκόμενος, ο οποίος δεν κλήθηκε ακόμη να καταθέσει στην Εισαγγελία.

Την ίδια ώρα, στο προσφυγικό - μεταναστευτικό επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι και να απομονωθούν οι «ακραίες φωνές» που -κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο- σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν την κατάσταση. Το ένα μετά το άλλο, τα γαλάζια στελέχη αποδοκιμάζουν -εμμέσως πλην σαφώς- τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στον διάλογο περί χοιρινού και αλκοόλ έξω από τους χώρους διαμονής των προσφύγων, αντιπαρατιθέμενοι με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη.

«Ρατσιστικά σχόλια δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία»,  λένε στην Πειραιώς, διαγράφοντας μάλιστα κομματικό στέλεχος για σχετικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μεταναστευτικό θα απασχολήσει και την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στην αυριανή της συνεδρίαση, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ενημερώνει για τις εξελίξεις τους ανήσυχους βουλευτές, ειδικά όσους εκλέγονται στην Περιφέρεια, όπου έχει ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v