Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξε θέμα προεδρολογίας στη ΝΔ

Ποια ονόματα ακούγονται για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι γαλάζιοι βουλευτές αρχίζουν να δημοσιοποιούν τις προτιμήσεις τους. Οι πρώην πρωθυπουργοί, οι γυναίκες και το… άρωμα ΠΑΣΟΚ.  

Ανοιξε θέμα προεδρολογίας στη ΝΔ

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει διαμηνύσει ότι η απόφασή του για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ληφθεί τον Δεκέμβριο στο… βουνό, ωστόσο οι φήμες, τα σενάρια και οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, την ίδια ώρα που η ονοματολογία ήδη έχει αρχίσει να εντείνεται, κυρίως εντός της κυβερνώσας παράταξης.

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ρωτήθηκε αν θα στήριζε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Σαμαρά για την προεδρία, για να απαντήσει: «Αναφανδόν. Εγώ είμαι μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά, είναι γνωστό αυτό. Μακάρι να το θέλει ο ίδιος -δεν ξέρω αν το θέλει- και μακάρι να είναι αυτή η πρόταση της παρατάξεως».

Ίδια και η επιλογή του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος υπογράμμισε σε συνέντευξή του ότι θα ήταν «πολύ ικανοποιημένος αν γινόταν ο Σαμαράς Πρόεδρος της Δημοκρατίας… Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ικανός και έχει προσφέρει».

Αντίθετα, υπέρ της παραμονής του Προκόπη Παυλόπουλου στον προεδρικό θώκο τάχθηκε χθες ένας άλλος γαλάζιος βουλευτής, ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Όταν έχεις έναν άνθρωπο, που ιδεολογικά προέρχεται από την παράταξή σου και μπορείς να τον εκλέξεις με 240 ψήφους, δεν χρειάζεται να ψάχνεις γι’ άλλον», σημείωσε δηκτικά, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ταχθεί θετικά υπέρ της παραμονής Παυλόπουλου.

Κάτι τέτοιο πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το επιθυμεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι απείχε από την ψηφοφορία του 2015, όταν και εξελέγη ο σημερινός πρόεδρος. Και ναι μεν, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τον κ. Παυλόπουλο ως έναν «καλό πρόεδρο», όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον στηρίξει για να επανεκλεγεί.

Πολιτικά ενεργός

Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον Μάρτιο του 2020, τον στηρίζει ο σκληρός καραμανλικός πυρήνας, την ίδια ώρα που και ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει τελευταία μεγαλύτερη δραστηριότητα σε σχέση με πριν. Βούλησή του είναι να καταδείξει πως παραμένει σταθερά πολιτικά ενεργός και ενώ στενοί συνομιλητές του διαψεύδουν φήμες και δημοσιεύματα ότι έχει αποφασίσει να αποστρατευτεί πολιτικά.  

Όσο για τον άλλο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, χωρίς και αυτός να έχει ανοίξει τα χαρτιά του, εκτιμάται πως θα ήθελε διακαώς το συγκεκριμένο αξίωμα. Ωστόσο, μετά τη θέση του Έλληνα επιτρόπου, δεν αποκλείεται να χάσει και αυτήν του υποψηφίου ενοίκου της Ηρώδου Αττικού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει να ενθουσιάζεται και από αυτή την επιλογή.  

Ο πρωθυπουργός φέρεται να προτιμά γυναίκα, κοινής αποδοχής, κατ’ άλλους εκτός πολιτικού συστήματος αλλά για κάποιους άλλους από τον χώρο της πολιτικής και δη του κέντρου, με τα στόματα πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου να παραμένουν ερμητικά κλειστά. Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ωστόσο, κυκλοφορούν αρκετά γνωστά και λιγότερο γνωστά ονόματα για την Προεδρία. Ανάμεσά τους, της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου (αδελφής του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου), της πρώην υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου και της πρώην Επιτρόπου της χώρας μας στην Ε.Ε. Μαρίας Δαμανάκη, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και αρκετά ανδρικά ονόματα. Κάποια εξ αυτών είναι του Ανδρέα Δρακόπουλου του Ιδρύματος Νιάρχου, του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, καθώς και του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, τον οποίο είχε προτείνει την τελευταία φορά το ΚΙΝΑΛ.

Άλλωστε, η θέση της Φώφης Γεννηματά ίσως να παίξει τον δικό της ρόλο στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού, που θα ήθελε η όποια πρότασή του να έχει τη στήριξη και άλλων κομμάτων. Από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ έχει ακουστεί και το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο όμως δεν φαντάζει να έχει πολλές πιθανότητες επαλήθευσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v