Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρεί το αφήγημα των νέων επενδύσεων ο Μητσοτάκης

Η επίσκεψή του στην Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος και οι νέες θέσεις εργασίας. Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στον Ζόραν Ζάεφ. Οι θέσεις της χώρας μας όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Συντηρεί το αφήγημα των νέων επενδύσεων ο Μητσοτάκης

Από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα την Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος ξεκινά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη νέα περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να συντηρήσει το αφήγημα με το οποίο πορεύτηκε από την προεκλογική ακόμα περίοδο, περί νέων επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας και η περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας είναι μια πολύ καλή αφορμή γι’ αυτό. Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της υπό εκκαθάριση εταιρείας εξαγοράστηκαν από τον αμερικανικό όμιλο Jordan International, που προτίθεται να προχωρήσει σε επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία και την απασχόληση κατ’ αρχάς περίπου 400 εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός, με κάθε ευκαιρία, επισημαίνει τη σημασία της εισροής ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, «σε μία Ελλάδα που αφήνει πίσω της την κρίση» και προσδιορίζει ως τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης το τρίπτυχο «δουλειές, ευκαιρίες και ευημερία για όλους».

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του, «οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι σημαντικές, για να δημιουργήσουμε νέες δουλειές, όχι μόνο για τους νέους αλλά και αυτούς που θέλουν να μπουν και πάλι στην αγορά εργασίας». Και στην προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έχει θέσει ως στόχο να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, μέσα από τη μείωση της φορολογίας και την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος (Hellenic Steel) πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν με τους Κινέζους για σειρά επενδύσεων από την ασιατική χώρα στην Ελλάδα. «Είναι μία ακόμη απόδειξη ότι μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη, εν προκειμένω τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα, χωρίς να έχουμε καμία διάθεση εμπλοκής στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο», σημειώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Βασικός «παίκτης» στη βαλκανική σκακιέρα

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καταστήσει τη χώρα μας βασικό «παίκτη» στη βαλκανική σκακιέρα, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή αλλά και καταλύτη των όποιων εξελίξεων. Χθες, από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019 και ενώπιον των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε και πάλι υπέρ της ενταξιακής πορείας Σκοπίων και Τιράνων, αφού όμως προηγηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές εκ μέρους τους.    

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαβεβαίωση που έδωσε στον κ. Ζάεφ (σύμφωνα με τον ίδιο) ο Έλληνας πρωθυπουργός, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα έχει επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του. «Μου υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει και ότι θα μιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με τον Εμανουέλ Μακρόν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι θέσεις της Ελλάδας, όσον αφορά τις δύο χώρες, είναι οι ακόλουθες:

Αφενός, η Αλβανία πρέπει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού της, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της εκεί Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας και ρητορικές εξάρσεις για ανύπαρκτα ζητήματα.

Αφετέρου, για τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ανάγκη να αμβλυνθούν οι πολλές αρνητικές συνέπειες μιας συμφωνίας που έχει υπογραφεί. Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας και των προϊόντων της. Δεν μπορεί οι Μακεδόνες παραγωγοί, λένε στην κυβέρνηση, να αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία». Τέτοιες δυσκολίες μπορούν και πρέπει να λυθούν γρήγορα, σημειώνουν στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v