Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα «αγκάθια» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το προσφυγικό, οι τοποθετήσεις του ΔΝΤ και οι εσωτερικές κόντρες. Η Δόμνα, τα tweets του Γ. Λοβέρδου και οι… μετοχές του Μ. Χρυσοχοΐδη. Ποια η στρατηγική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα πρώτα «αγκάθια» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τον πέμπτο μήνα της θητείας της διανύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρά τους γοργούς ρυθμούς στην παραγωγή έργου, καθώς και την βούληση να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον δρόμο προς την… κανονικότητα, ως φαίνεται, αυτός ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η περίοδος του «μέλιτος» δείχνει να ολοκληρώθηκε, με το προσφυγικό να αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα και τις τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν στην μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του ουσιαστικά αμφισβητεί το κυβερνητικό success story, αν και το Μαξίμου απαντά πως το Ταμείο επικεντρώνεται υπέρμετρα στις κληρονομιές του παρελθόντος και υποβαθμίζει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις. Και ανάμεσα σε αυτά, αρχίζουν να εξωτερικεύονται διάφορες ενδοκυβερνητικές κόντρες, με τελευταία και οξύτερη αυτή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ του υπουργού Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, σχετικά με το σενάριο πώλησης σε funds 12 δισ. ευρώ από οφειλές επαγγελματιών και εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να υποβάθμισε το θέμα, ωστόσο και άλλες αντίστοιχες αρρυθμίες παρατηρούνται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα. Λόγου χάρη, η συσχέτιση από την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου των ευρημάτων της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο με το στρατό της Συρίας επέφερε την αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη, σε τηλεοπτικό πάνελ και του Γιάννη Λοβέρδου, μέσω twitter. Τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Λοβέρδος είχε ασκήσει κριτική, επίσης δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και κατά δύο ακόμα υπουργών, του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το προσφυγικό.  

Για το ίδιο θέμα και με αφορμή το περιβόητο μπάρμπεκιου με χοιρινό κρέας και αλκοόλ στα Διαβατά, οι γαλάζιοι βουλευτές Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Θάνος Πλεύρης, μετά από δημόσιες τοποθετήσεις τους, προκάλεσαν την ενόχληση του πρωθυπουργικού επιτελείου, ενώ και για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, υπάρχουν ενστάσεις εντός της Κ.Ο. της ΝΔ. Αυτές, μάλιστα, θα είχαν πολύ πιο έντονη μορφή στην τελευταία συνεδρίαση στο Καβούρι το προηγούμενο Σάββατο, ωστόσο οι συλλήψεις για την τρομοκρατία, έβαλαν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και ανέβασαν εκ νέου τις… μετοχές του κ. Χρυσοχοΐδη.

Εικόνα συνοχής

Αν σε όλα αυτά, προστεθούν και οι κατά καιρούς φωνές σε βάρος των Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη (με τον οποίο είχε κοντραριστεί ο γαλάζιος ευρωβουλευτής Στέλιος Κιμπουρόπουλος) για σκληρή, δεξιά ρητορική, αναπόφευκτο είναι να κινδυνεύει να θολώσει η εικόνα της αποτελεσματικότητας και της συνοχής που θέλει να βγάλει προς τα έξω η κυβέρνηση.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού, πάντως, ρίχνει τους τόνους, μιλά για φυσιολογικές διαφορετικές απόψεις μέσα σε ένα μεγάλο φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα, με τη γραμμή προφανώς να την χαράζει ο επικεφαλής. Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει να κινείται προς την υλοποίηση των τριών προεκλογικών δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την προσέλκυση επενδύσεων και την εξασφάλιση νέων καλών θέσεων εργασίας, καθώς και την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Ειδικά για το τελευταίο και με αφορμή τις σημερινές εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή για τον φόβο επεισοδίων.

Δυστυχώς, λένε κυβερνητικές πηγές «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, «κάποιοι φαίνεται πως θέλουν να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα γενικευμένης σύγκρουσης με την αστυνομία και την κυβέρνηση. Δεν θα τα καταφέρουν όμως γιατί δεν έχουν πειστικά - πιστευτά επιχειρήματα και επιχειρούν να κατασκευάσουν καρικατούρες των γεγονότων του 1973 με αφορμή γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και τις νόμιμες παρεμβάσεις της αστυνομίας». Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «ακούγονται αστεία επιχειρήματα περί χούντας, περί αστυνομικού κράτους, με χρησιμοποιούνται φρασεολογία και ύφος που παραπέμπει σε ακροαριστερές οργανώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v