Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Ζάγκρεμπ με το μυαλό στο προσφυγικό ο Μητσοτάκης

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στο ΕΛΚ. Τα τετ α τετ με ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Οι προσλήψεις, τα έργα και τα κλειστά προαναχωρησιακά έργα.

Στο Ζάγκρεμπ με το μυαλό στο προσφυγικό ο Μητσοτάκης

Σήμερα τελικά θα ανακοινωθεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να «σηκώσει» το θέμα σε διεθνές επίπεδο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ.

Ο πρωθυπουργός, παρόλο που το συγκεκριμένο ζήτημα δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου, θεωρείται βέβαιο ότι θα το θέσει μετ’ επιτάσεως στους υπόλοιπους ηγέτες, ζητώντας έμπρακτη εφαρμογή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Ευρώπη, λένε στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης, όπως η Ελλάδα, ως βολικούς χώρους «στάθμευσης» για πρόσφυγες και μετανάστες, ωστόσο δεν μπορεί κάποιες χώρες της ΕΕ να διεκδικούν τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και ταυτόχρονα να αρνούνται να μοιραστούν τα βάρη, όπως συμβαίνει με ορισμένα κράτη της ανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα καταγγείλει και πάλι την Τουρκία ότι παραβιάζει τη συμφωνία με την Ε.Ε. και ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό, για να αναγκάσει την Γηραιά Ήπειρο σε νέες παραχωρήσεις.

Όσον αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να δίνει μέρος του υπερπλεονάσματος στο μεταναστευτικό, με τη μορφή στοχευμένων προσλήψεων και έργων υποδομής σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που θα δεχθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν και οι περιοχές που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, με έμφαση να δίνεται στα νησιά του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου, μολονότι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι έντονες.

Κατά τα άλλα, από τη διήμερη Σύνοδο του ΕΛΚ θα εκλεγεί η νέα ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και των νέων αντιπροέδρων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο είναι η κλιματική αλλαγή, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολιτικές στήριξης της ευρωπαϊκής νεολαίας, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί αρκετά τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Λούντοβικ Όρμπαν, την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Ίρνα Σόλμπεργκ, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v