Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό και το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισής του. Άρχισαν οι αντιδράσεις για τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Η κλιματική αλλαγή, το ψηφιακό χάσμα και ο επαναπατρισμός των… ξενιτεμένων.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

Με αρκετές διμερείς επαφές και παρεμβάσεις ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδριάζουν στο Ζάγκρεμπ για δεύτερη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κτίσει επιπλέον διεθνείς συμμαχίες, αλλά και να στείλει σειρά μηνυμάτων προς τους εταίρους για κρίσιμα θέματα, με πρώτο όλων το προσφυγικό.

Την ώρα που εντός των τειχών, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε το σχέδιό της για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, ο πρωθυπουργός επέμενε στη διεθνοποίησή του, καλώντας τους ομολόγους του να πράξουν το καθήκον τους. Βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είπε, «πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο». Πρόσθεσε δε ότι «ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν μπορεί να μένουν κενό γράμμα, αλλά μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».

Η κατάσταση στην Ελλάδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους ηγέτες του ΕΛΚ, «έχει φτάσει στα όριά της, καθώς αυτή τη στιγμή δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση και οι συνθήκες στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολες». Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε και την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, ειδικά με τα προαναχωρησιακά κέντρα, να στείλει μήνυμα σε Ελλάδα και κυρίως εξωτερικό να σταματήσουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τη χώρα μας. Τα νέα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου, όπως διευκρινίστηκε, θα υλοποιούν δύο δράσεις: την ταυτοποίηση του μετανάστη  και τη διαδικασία αίτησης του ασύλου. 

Εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι πως το νέο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2020 ενώ στα υπόλοιπα νησιά οι νέες δομές θα μπορούν να φιλοξενούν μετανάστες έως τον Ιούλιο του 2020. Έμφαση δίνεται εξάλλου και στο νέο Ενιαίο Φορέα Φύλαξης των Συνόρων, ο οποίος δημιουργείται για να βελτιωθεί η κατάσταση και να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μέσο. Αυτός θα εντοπίζει τις κινήσεις προσφυγικών ροών στα παράλια, ακολούθως θα ειδοποιείται η Frontex και στη συνέχεια θα επεμβαίνουν οι ελληνικές αρχές.

Τοπικές κοινωνίες

Το πιο μεγάλο ίσως πρόβλημα που επιφέρει το κυβερνητικό σχέδιο είναι οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες όπου θα λειτουργήσουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Εν προκειμένω και προσώρας -διότι αργότερα θα ανακοινωθούν και τα σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που θα φιλοξενήσουν αντίστοιχα Κέντρα-, τα πρώτα σχετικά προβλήματα παρατηρούνται σε Χίο, Λέρο, Λέσβο, Κω και Σάμο, όπου μάλιστα σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο απειλεί με παραίτηση.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή, αναγνωρίζουν τη δυσκολία στην οποία περιήλθαν οι συγκεκριμένοι πολίτες και προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» με ενέργειες στήριξής τους, όπως η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, η βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού καθώς και η δημιουργία Ειδικού Ταμείου που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των εν λόγω Δήμων.

Πέραν του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός στο Ζάγκρεμπ αναφέρθηκε, επίσης, στην κλιματική αλλαγή, στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων και άμβλυνσης του ψηφιακού χάσματος, ενώ υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί το πρόσφορο έδαφος και οι κατάλληλες ευκαιρίες που θα επιτρέψουν στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό να γυρίσουν στην πατρίδα. «Το στοίχημα είναι να επιστρέψουν όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης κι εμείς θα τους βοηθήσουμε να το κάνουν εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις για να άρουμε τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη, μέσα από ανθρώπους με ικανότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v