Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκπλήξεις από τους «πρώην» ΠΑΣΟΚ που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τη Ρεγγίνα Βάρτζελη και τον Νίκο Μαδεμλή, μέχρι τον (πολιτικό φίλο του Κ. Σημίτη) Αχιλλέα Μητσό, τον Αγαμέμνονα Τάτση και τον Θύμιο Λιβάνη, στους 695 της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Πώς απαντά η Κουμουνδούρου στην «αμήχανη ειρωνεία» της Χ. Τρικούπη.

Εκπλήξεις από τους «πρώην» ΠΑΣΟΚ που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ

Έκπληξη ακόμα και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του κόμματος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οχι τόσο για τον αριθμό των μελών της (στους 695 ανέρχονται οι μετέχοντες), όσο για πρόσωπα από το παλιό ΠΑΣΟΚ, ακόμα και επί Κώστα Σημίτη, που δίνουν το παρών στον φιλόδοξο στόχο της Κουμουνδούρου: να διευρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να «μετασχηματισθεί» σε κόμμα που θα εκφράζει το σύνολο του αριστερού προοδευτικού χώρου.

Αρχικά οι «προβολείς» έπεσαν στο όνομα της Ρεγγίνας Βάρτζελη, της πρώην Γενικής Γραμματέως παρά τω Πρωθυπουργώ επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και διευθύντριας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ το ίδιο διάστημα. Όπως σημειώσαμε και χθες, οι συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την κ. Βάρτζελη είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, με την ίδια να έλκεται από το εγχείρημα της συσπείρωσης του προοδευτικού χώρου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το «ναι» για τη συμμετοχή της στην ΚΕΑ δόθηκε προ ημερών, πριν ο κ. Τσίπρας αναχωρήσει για το Παρίσι.

Με τη δημοσιοποίηση του καταλόγουμ έγινε φανερό ότι οι «πρώην» του ΠΑΣΟΚ δεν εξαντλούνται σε όσους έχουν ήδη συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι βουλευτές Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θάνος Μωραΐτης, αλλά και σε πρόσωπα που δεν είχαν εκδηλώσει πρόθεση ενεργής συμπόρευσης.  Όπως ο Αχιλλέας Μητσός (πολιτικός φίλος του Κ. Σημίτη με δραστηριότητα στο ΕΛΙΑΜΕΠ και γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής, πρώην βουλευτές όπως ο Θανάσης Γικόνογλου, η Μαρία Θεοχάρη, η Χρύσα Μανωλιά, ο Ρούλης Κοκκελίδης ή ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος.

Ενδεικτική της αμηχανίας που προκάλεσε στη Χ. Τρικούπη η ανακοίνωση των ονομάτων ήταν η απαξιωτική διαρροή που εστάλη αργά το βράδυ: «Περσινά ξινά σταφύλια. Όποιον πήραν, πήραν προεκλογικά με δόλωμα την εξουσία και δημιούργησαν ένα συνονθύλευμα παραδοσιακών αριστεριστών με ακροδεξιά αποτυπώματα και καρεκλομανείς».

Η απάντηση ήρθε από αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν δεν τους ενοχλούσε η συμμετοχή των πρώην στελεχών τους στο εγχείρημα, δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να τη σχολιάσουν πικρόχολα».

Όσο για το οι συγκλίσεις έγιναν «προεκλογικά», οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι εκλογές έγιναν… πριν από τέσσερις μόλις μήνες.

Στο όργανο μετέχουν όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρωβουλευτές που δεν είναι κομματικά μέλη (Πέτρος Κόκκαλης, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου, Ελενα Κουντουρά), προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου (Θύμιος Λιβάνης, Αννα Τσάτσου-Παπαδημητρίου), πρώην κυβερνητικά στελέχη που επίσης δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (Στέργιος Πιτσιόρλας, Μαρία Ρεπούση) και εκπρόσωποι των «συμμάχων», προερχόμενων, κυρίως, από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, (Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αγης Τάτσης, Στέφανος Τζουμάκας, Χάρης Τσιόκας, Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Χατζησωκράτης κ.α.).

Ο καλλιτεχνικός χώρος εκπροσωπείται από τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Κώστα Καλδάρα και τον ηθοποιό Απόστολο Γκλέτσο, ο οποίος για πρώτη φορά προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ΚΕΑ «χώρεσαν» και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ (όπως ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις, πέραν της κ. Κουντουρά), δεδομένου ότι «το κάλεσμα απευθύνεται σε ολόκληρο τον δημοκρατικό χώρο».

«Πρεμιέρα» το Σάββατο

Αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό των μελών της ΚΕΑ, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι είναι πολυπληθής «επειδή είναι τεράστιο και το εγχείρημα συνένωσης του προοδευτικού χώρου». Επιπλέον, όπως διευκρινίζει, δεν θα συνεδριάζει «κάθε τρεις και λίγο, καθώς, για τον λόγο αυτό, οι 695 θα αναδείξουν ένα 35μελές, πιθανότατα, Συντονιστικό όργανο, που θα λειτουργεί ως πολιτικό κέντρο σε τακτική βάση, για να τρέξει τόσο πολιτικά ζητήματα όσο και τις διαδικασίες της ανασυγκρότησης του χώρου.

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ενώ το άνοιγμα των εργασιών θα κάνει ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v