Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το θετικό αφήγημα της «επόμενης μέρας» προτάσσει ο Μητσοτάκης

Πώς περιγράφει το όραμά του για την Ελλάδα μετά την κρίση. Οι αγορές, η συλλογική προσπάθεια και το μότο των Ολυμπιακών Αγώνων. «Αγκάθι» το μεταναστευτικό, αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Το θετικό αφήγημα της «επόμενης μέρας» προτάσσει ο Μητσοτάκης

Το όραμά του για την Ελλάδα που «βγαίνει όρθια από μία δεκαετία κρίσης», περιέγραψε χθες από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πέραν των ραγδαίων εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα, τις οποίες αναπόφευκτα καλείται να αντιμετωπίσει, ειδικά στη σημερινή συγκυρία επί καθημερινής βάσης, ο πρωθυπουργός δεν θέλει η ατζέντα του δημόσιου διαλόγου να απομακρύνεται από το θετικό αφήγημά του για την επόμενη μέρα και τις κινήσεις της κυβέρνησής του προς τον σκοπό αυτό.

Έτσι, με φόντο και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και την «ψήφο εμπιστοσύνης» που -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- έλαβε, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα μας «δεν πηγαίνει πια κόντρα στο ρεύμα», αλλά πορεύεται «με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχοντας μάθει από τα λάθη της, έχοντας στην ουσία μπροστά της τις προοπτικές να πάει πολύ καλύτερα. Και αυτό πιστεύουν και οι αγορές εξάλλου», σημείωσε. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, σε μια χώρα που έχει ένα μεγάλο δημόσιο χρέος και οι αγορές αποκλιμακώνουν τόσο γρήγορα το κόστος δανεισμού, «αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου, μια ειδική περίπτωση. Είναι μια κανονική χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση και προσφέρει ταυτόχρονα πολλές ευκαιρίες».

Προσδιορίζοντας το δικό του όραμα, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τη «συμμετοχικότητα» και τη «συλλογική προσπάθεια», μια επανάσταση που δεν γίνεται μόνο από πάνω προς τα κάτω αλλά και το αντίστροφο, από κάτω προς τα πάνω. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά, «ο καθένας θα μπορεί να γίνει λίγο καλύτερος σε αυτό που κάνει και η χώρα θα ξαναβρεί τη θέση της, παίρνοντας έμπνευση από το παρελθόν της».

Στοίχημα του κ. Μητσοτάκη, όπως λέει, είναι «να χτίσουμε τη μεγάλη εικόνα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό», ενώ επικαλείται το μότο των Ολυμπιακών Αγώνων «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά», προκειμένου να αναδείξει την «υπέρβαση που θέλουμε να κάνουμε».

Αντιδράσεις και συσκέψεις

Την ίδια ώρα πάντως, αυτή η εικόνα που θέλει να αναδείξει, απειλείται από το μεταναστευτικό και τις έντονες αντιδράσεις που έχουν ανακύψει στις τοπικές κοινωνίες για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε αυτές. Χθες, στη Χίο, κάτοικοι που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ίδρυση νέας δομής φιλοξενίας έξω από το Δημαρχείο, έσπασαν την είσοδο του κτιρίου και επιχείρησαν να επιτεθούν στον υφυπουργό Εργασίας, βουλευτή του νομού Νότη Μηταράκη. Σε διαδοχικές συσκέψεις εξάλλου την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή υπουργών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, διατυπώθηκαν και πάλι ενστάσεις για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία πάντως δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει πίσω. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της περιφέρειας και συγκεκριμένα των περιοχών όπου προγραμματίζεται να κατασκευαστούν δομές φιλοξενίας των μεταναστών, καλούμενοι να ισορροπήσουν ανάμεσα στις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης και στα -συχνά διαφορετικά- αιτήματα των… ψηφοφόρων τους.

Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου, δια στόματος του εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, διαμηνύει ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό «δεν αλλάζει, προχωράει και υλοποιείται». Η κυβέρνηση, όπως είπε, «θα προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Κι αυτή θα είναι η τελευταία αποσυμφόρηση, γιατί σκοπός είναι να αποδώσουν τα υπόλοιπα που έχουμε πει. Δηλαδή, οι επιστροφές, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας ώστε να μην έχουμε ροές και φυσικά με τα κλειστά κέντρα, που θα έχουν τη δυναμικότητα που έχουμε πει», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v