Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή Σακελλαροπούλου

Πώς και πότε οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη απόφαση. Το timing της ανακοίνωσης και η επικοινωνία με τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Πετάει το γάντι» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενόψει ψηφοφορίας.

Το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή Σακελλαροπούλου

Με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του ονόματος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, λίγα λεπτά μετά τις 7 χθες το απόγευμα, λύθηκε ο γρίφος σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο. Προς επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ του Euro2day.gr ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση του νέου… ενοίκου της Ηρώδου Αττικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να το κάνει λίγες ώρες αργότερα και ενώ η ονοματολογία, τα σενάρια και οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν.

Το timing πάντως που επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό σχετίζεται και με έναν ακόμα παράγοντα. Και αυτός δεν είναι άλλος από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφασή του να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, έξι μήνες μετά την κατάργησή του, την ώρα πάντως που στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για «την επόμενη φάση υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της σύνθεσης όλων των μέχρι τώρα ειλημμένων πρωτοβουλιών». Η απόφαση για το διάγγελμα ελήφθη το μεσημέρι και μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η έκτακτη αλλαγή του απογευματινού προγράμματος του πρωθυπουργού την ύστατη ώρα.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το μεσημέρι με την κα Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, το απόγευμα, ενημέρωσε τηλεφωνικά για την απόφασή του τον απερχόμενο πλέον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο και ευχαρίστησε για την προσφορά του.  

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να καταλήξει στο όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη «μεταξύ βουνού και Αμερικής», δηλαδή μετά τις τριήμερες χριστουγεννιάτικες διακοπές του στο Μέτσοβο και πριν το υπερατλαντικό ταξίδι του στις ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου. Βέβαια, το συγκεκριμένο πρόσωπο εδώ και καιρό ήταν στο μυαλό του πρωθυπουργού, ανάμεσα σε αρκετά άλλα και αφού αυτός στάθμισε τα δεδομένα, ο κύβος ερρίφθη.

Με το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, έκανε λόγο για «ενωτική, υπερκομματική και προοδευτική» πρόταση, ρίχνοντας το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στοχεύοντας στην εκλογή της κας Σακελλαροπούλου -ει δυνατόν- από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Προσωπική σφραγίδα

Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε η επιλογή του για την Προεδρία να φέρει τη δική του, προσωπική «σφραγίδα» και να συμβολίζει τη νέα εποχή που οραματίζεται να ξεκινήσει για τον τόπο επί πρωθυπουργίας του. Πέραν του ήθους και των ικανοτήτων της κας Σακελλαροπούλου, τα οποία υπογράμμισε και κατά την επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί πως η πρότασή του θα τύχαινε ευρείας αποδοχής και δύσκολα τα άλλα κόμματα θα απορρίψουν. Στο πλαίσιο αυτό, βάζει δύσκολα κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, δεδομένου ότι η -εκτός απροόπτου- νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προταθεί και τοποθετηθεί στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις και με αρκετά κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, προεξάρχοντος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όπως έλεγε υψηλόβαθμος γαλάζιος κομματικός παράγοντας, «εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μας στριμώξει με την επιμονή στον Προκόπη Παυλόπουλο, τώρα βρίσκεται ο ίδιος στα σχοινιά, παίζοντας άμυνα και καλούμενος να ακολουθήσει τη δική μας πρόταση».

Αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν «δύσκολο» να καταψηφίσει κανείς μία τέτοια υποψηφιότητα και σημειώνουν: «Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα τη στηρίξουν, πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα για την απόφασή τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για μια επιλογή «ενωτική, προοδευτική και ταυτόχρονα αξιοκρατική», ενώ έμφαση δίνει και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα μας θα έχει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι ώρα να γίνει η μεγάλη υπέρβαση και η χώρα να αποκτήσει μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την απόφαση να μην προταθεί είτε ο νυν Πρόεδρος είτε στέλεχος προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία, στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι υπάρχουν «πολλά άξια στελέχη» που προέρχονται από τον χώρο της κυβερνώσας παράταξης. Ο πρωθυπουργός, όμως, επιζητώντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αποφάσισε να μην εστιάσει στον συγκεκριμένο χώρο. Ειδικά για τον Προκόπη Παυλόπουλο, κατά τις ίδιες πηγές, «επιτέλεσε τα καθήκοντά του σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι σέβεται απόλυτα τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ολοκληρώνει τη θητεία του και εκτιμά την προσφορά του. Προβληματίστηκε πολύ, όμως είναι σίγουρος ότι η τελική απόφαση που έλαβε είναι η ορθή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v