Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήμα κινδύνου» στην κυβέρνηση από τις αντιδράσεις στα νησιά

Το μεταναστευτικό «πονοκέφαλος» για το Μαξίμου. Τι προσδοκά το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Η ζητούμενη αλληλεγγύη Ευρωπαίων και ενδοχώρας, οι βουλευτές της Περιφέρειας και ο… Αντ. Σαμαράς.

«Σήμα κινδύνου» στην κυβέρνηση από τις αντιδράσεις στα νησιά

Το «γενικό κατέβασμα των ρολών» στα τρία μεγάλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο) για το μεταναστευτικό δεν αιφνιδίασε μεν την κυβέρνηση, ωστόσο ήταν ένα ηχηρό σήμα κινδύνου προς το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνέχεια.

Η κατάσταση, ειδικά στα συγκεκριμένα νησιά, έχει οδηγηθεί στο απροχώρητο, με τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας να έχουν πολλαπλάσιους πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με την ανώτερη χωρητικότητά τους και τις τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται σε απόγνωση. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναγνωρίζει το πρόβλημα και το δίκαιο των κατοίκων και ευελπιστεί ότι το συνολικό σχέδιο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται θα έχει άμεσα, απτά αποτελέσματα, σε συνάρτηση ασφαλώς και με τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων.

«Οι νησιώτες έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος του προβλήματος και οι αντιδράσεις τους είναι απόλυτα κατανοητές», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι ήδη μεταφέρθηκαν 9.000 άνθρωποι από τα νησιά στην ενδοχώρα και στο επόμενο διάστημα -όπως έχει ανακοινωθεί- θα μεταφερθούν άλλοι 11.000. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τις λιγοστές -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- επιστροφές στην Τουρκία που το επόμενο διάστημα «θα συνεχιστούν με πιο εντατικούς ρυθμούς» και εκφράζουν τη βεβαιότητα πως, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, οι υπηρεσίες Ασύλου και Προσφυγών θα επιταχύνουν την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου (87.000) και προσφυγών (38.000). Όσο για την κατασκευή κλειστών δομών, δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι και θα μπει «λουκέτο» στις σημερινές ανοιχτές και άναρχες δομές.

«Δίνουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά γι' αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον η διαδρομή στην Ελλάδα είναι αδιέξοδη, θα καταλήγει σε κλειστά κέντρα και ταχείες επιστροφές», δήλωσε το βράδυ στην ΕΡΤ ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος εξ αρχής γνώριζε ότι πήρε στα χέρια του μια «καυτή πατάτα» και το διαπίστωσε από την πρώτη στιγμή.

Επί… ποδός πολέμου

Το πρόβλημα, γνωρίζει καλά, δεν μπορεί να λυθεί αν δεν μειωθούν οι ροές και επιδιώκει να διατηρήσει ανοικτή γραμμή με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάστασης. Από την άλλη, ξέρει ότι τα τρία νησιά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως δεν είναι μόνο αυτά. Και στις περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα φιλοξενηθούν μετανάστες, οι πολίτες βρίσκονται επί… ποδός πολέμου και ήδη έχουν δείξει τις διαθέσεις τους.

Σήμερα, ο κ. Μηταράκης θα έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κω, τη Λέρο και τη Χίο (εκλογική του περιφέρεια), σε τρεις ακόμα… δύσκολες αποστολές του.

Στόχος του υπουργείου είναι επίσης η αντιμετώπιση «των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ», με πιστοποίηση των παρόχων και του προσωπικού και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και η εξασφάλιση της «αναγκαίας αλληλεγγύης των Ευρωπαίων αλλά και των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας». 

Πέρα των άλλων, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν να ασχοληθούν και με τις αντοχές των βουλευτών της Περιφέρειας που πιέζονται από τους ψηφοφόρους τους, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά (με συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο), ο οποίος άφησε αιχμές για την μέχρι τώρα πολιτική πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Δεν μασάω το λόγια μου: Προβλήματα υπάρχουν. Και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν, αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες "ροές" αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο…».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v