Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και η βούληση Μητσοτάκη

Γιατί «φούντωσε» το τελευταίο διάστημα η έντονη εκλογολογία. Η απλή αναλογική, η λίστα και το μπόνους εδρών. Επιμένει το Μαξίμου στην επαφή με την κοινωνία και την καθημερινότητα του πολίτη.

Τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και η βούληση Μητσοτάκη

‘Εξι μόλις μήνες μετά τις κάλπες του Ιουλίου του 2019 και τα σενάρια για την επίσπευση των επόμενων εθνικών εκλογών άρχισαν να διακινούνται, μάλιστα τις τελευταίες μέρες αρκετά έντονα.

Από τη μία πλευρά η κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του εκλογικού νόμου και από την άλλη η γενικότερη βούληση του πρωθυπουργού να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, με τάχιστη παραγωγή νομοθετικού έργου, «φούντωσε» τις σχετικές φήμες. Παρόλο δε που, ως είθισται, η κυβέρνηση επισήμως διαψεύδει κάθε υπόνοια έστω άμεσης προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία, αυτό ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης καθ’ όλη την εβδομάδα ακόμα και στους διαδρόμους της Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, επειδή, όπως υποστηρίζει, «η φθορά της κυβέρνησής του έχει αρχίσει, και ήδη στη ΝΔ ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και, με την ψήφιση του νέου εκλογικού συστήματος, πιθανόν να είναι διπλές. Οι πρώτες θα γίνουν με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ και οι αμέσως επόμενες με το νέο σύστημα, «έτσι ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση και να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στον τόπο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή δεν φέρεται σύμφωνος με τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για να στήσει κάλπες είτε το προσεχές φθινόπωρο (με λίστα αφού δεν θα έχει συμπληρωθεί 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές), είτε το 2021. Σύμφωνα με τους θιασώτες αυτής της πρότασης, σε έναν χρόνο από τώρα εκτιμάται ότι θα έχουν αρχίσει να φαίνονται να πρώτα δείγματα της οικονομικής πολιτικής υπέρ των μικρομεσαίων, οι δάφνες από την εκλογική νίκη της ΝΔ θα είναι ακόμα νωπές και η επικράτησή της στις νέες εκλογές πολύ πιθανή. Έτσι, θα «καεί» η απλή αναλογική και θα ακολουθήσουν οι κάλπες με το μπόνους εδρών που μπορούν να δώσουν μία επιπλέον καθαρή θητεία στην κυβερνώσα παράταξη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως και οι στενοί του συνεργάτες επιμένουν στο γεγονός ότι η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής αποτελούσε κεντρική δέσμευση της κυβερνώσας παράταξης και η κατάθεσή του στην παρούσα συγκυρία αποτελεί «ένα ακόμα δείγμα της συνέπειας λόγων και πράξεων» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εμείς με τους Θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους 6 μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση δεν θα κάνουμε. Θα είναι μια ακόμα από τις άχαστες προβλέψεις του κ. Τσίπρα», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αν και -όπως υπενθυμίζει έμπειρος κοινοβουλευτικός- οι πρόωρες κάλπες, όπως και οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί, δεν προαναγγέλλονται ποτέ.

«Πολιτικός εκβιασμός»

Το Μέγαρο Μαξίμου, ερμηνεύει την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα στα περί εκλογών κυρίως ως μηνύματά του προς το εσωκομματικό του ακροατήριο και ειδικότερα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου τους. Επιχειρεί έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα «πολιτικό εκβιασμό» προς όσους από τους βουλευτές του διαφωνούν με τους χειρισμούς του, καθώς οι πρόωρες εκλογές γίνονται με λίστα και η επανεκλογή του καθενός από αυτούς εξαρτάται από τον ίδιο.

Ανεξάρτητα τούτου, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με έντονους ρυθμούς και, προκειμένου να διατηρήσει -όπως λέει- την επαφή του με την κοινωνία, προγραμματίζει στοχευμένες επισκέψεις σε περιοχές της Αθήνας και της χώρας και δίνει έμφαση στους τομείς της ασφάλειας, της υγείας και της παιδείας.

«Αυτό που έμαθα τους πρώτους μήνες της θητείας μου, είναι ότι -και το οποίο νομίζω ότι διατηρώ- είναι να μη χάσω την επαφή με την κοινωνία, με το τι λέει ο κόσμος. Κάθε Γραφείο Πρωθυπουργού είναι ένα “χρυσό κλουβί”, μην κοροϊδευόμαστε. Και το πως βγαίνεις από αυτό το “χρυσό κλουβί”, έχει σημασία. Όλοι το λένε, λίγοι το κάνουν τελικά, αλλά θέλω να θυμάμαι πάντα ότι δεν είμαι εδώ μόνιμος», τόνισε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha, με την διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το επιτελείο του.

Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί το επίδομα γέννησης (2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται), την προηγούμενη εβδομάδα έγινε νόμος του κράτους το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια, ενώ το ασφαλιστικό βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή. Κάτι που αναμένεται να συμβεί και με το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας, την ίδια στιγμή που στους δρόμους περιπολούν ήδη 1.500 νέοι αστυνομικοί, βάσει των τελευταίων στοχευμένων προσλήψεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών. Κάτι βέβαια που, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, δεν είναι καθόλου εύκολο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v