Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προσδοκίες από το ταξίδι Μητσοτάκη στο Παρίσι

Οικονομία και εθνικά θέματα στην κορυφή της ατζέντας. Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας. Τα μηνύματα Λε Μερ, ο Χαφτάρ και τα… πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι προσδοκίες από το ταξίδι Μητσοτάκη στο Παρίσι

Πιο επίκαιρο από ποτέ αναδεικνύεται το σύνθημα «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία», με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι την προσεχή Τετάρτη.

Το τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό, με αφορμή τη διοργάνωση από το ελληνογαλλικό επιμελητήριο ενός οικονομικού φόρουμ, ωστόσο οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο διαμορφώνουν αναλόγως και την ατζέντα, με τις δύο πλευρές να διαπιστώνουν σύμπτωση συμφερόντων τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στις ενισχυμένες οικονομικές σχέσεις.  

Οι ένθερμες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου αλλά και κορυφαίων υπουργών του υπέρ των ελληνικών θέσεων έχουν φέρει σε τροχιά στενής συνεργασίας τις δύο χώρες, όπως αναμένεται να αποτυπωθεί και στη μεθαυριανή συνάντηση των ηγετών τους.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν βέβαιοι για τα νέα μηνύματα που θα σταλούν στην Άγκυρα περί συμμόρφωσης στο διεθνές δίκαιο, με τις… προειδοποιητικές βολές να ρίχνει ήδη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου. «Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποιεί, ενώ και για την οικονομία και δη τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνει ότι η χώρα σεβάστηκε τον στόχο του 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι, εκτιμώντας πως «τα δημόσια οικονομικά της πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα».

Ταυτόχρονα με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν, νότια της Κρήτης θα βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο, στην πορεία του προς το Σουέζ, θα πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Μάλιστα, το αεροπλανοφόρο θα συνοδεύει η ελληνική φρεγάτα Σπέτσες, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν σε κοντινή από αυτό απόσταση να πλέουν και ελληνικά υποβρύχια. Παράλληλα, θα υπάρξουν και κοινές αεροπορικές ασκήσεις, με τους Έλληνες πιλότους να πετάνε δίπλα στα γαλλικά Rafale, κίνηση με έντονο συμβολισμό.

Διεθνή παίκτη

Τις δύο χώρες συνδέει επιπλέον η απόρριψη του μνημονίου συνεργασίας Άγκυρας - Τρίπολης, καθώς  και ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ. Ήδη από το 2017 η Γαλλία τον είχε «νομιμοποιήσει» ως διεθνή παίκτη, προσκαλώντας τον μαζί με τον Σάρατζ στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Παρίσι και ενώ εκείνη τη στιγμή ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αναγνώριζαν ως επίσημο συνομιλητή μόνον τον Σάρατζ.

Δεδομένο θεωρείται εξάλλου το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για εξοπλιστικά, ενώ σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Παρίσι με σύμμαχο την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch και με την προσδοκία, πέρα της στήριξης από τον Εμ. Μακρόν για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να τεθούν σοβαρές προοπτικές για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, της πολυεθνικής L'Oréal και του ενεργειακού ομίλου EDF

Θετικό πρόσημο βάζουν στην κυβέρνηση και από τη διαφαινόμενη θετική στάση της Γαλλίας όσον αφορά το λεγόμενο «smoothing mechanism», τον μηχανισμό που θα ορίζει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο, ούτως ώστε να διευκολύνεται κατ' αυτόν τον τρόπο η εφαρμοζόμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v