Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 4 οικονομικοί φάκελοι στη νέα ευρωπαϊκή εξόρμηση Μητσοτάκη

Ποια θέματα θα διερευνήσει σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Πού περιμένει στήριξη από τον Εμ. Μακρόν και τι θα συζητήσει με τον Σαρλ Μισέλ. Η χώρα «κερδίζει συνεχώς σε αξιοπιστία», εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι 4 οικονομικοί φάκελοι στη νέα ευρωπαϊκή εξόρμηση Μητσοτάκη

Παρίσι και Βρυξέλλες περιλαμβάνει η νέα ευρωπαϊκή εξόρμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη χθεσινή αυθημερόν επίσκεψή του στο Άουσβιτς. Και η μεν αυριανή επίσκεψή του στη Γαλλία ήταν προγραμματισμένη από τον Δεκέμβριο, ωστόσο η μετάβασή του το απόγευμα της ίδιας μέρας στην έδρα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αποφασίστηκε την ύστατη ώρα, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου για το νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης στις δύο επισκέψεις του, πέραν των γεωπολιτικών συμμαχιών που θα επιχειρήσει να ενισχύσει, δίνει μεγάλο βάρος στην οικονομία και συγκεκριμένα θα διερευνήσει τέσσερα θέματα:

1. Τη δυνατότητα αξιοποίησης κατά τη φετινή χρονιά των επιστροφών των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (SMPs και ANFAs) για επενδυτικούς σκοπούς αντί για την εξόφληση χρέους. 

2. Το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 3,5% του ΑΕΠ, στο 2% ή στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2021.

3. Την πιθανότητα μεταφοράς πιθανών υπερπλεονασμάτων από τη μία χρονιά στην άλλη μέσω συγκεκριμένου μηχανισμού (smoothing mechanism).

4. Το μερίδιο που θα διεκδικήσει η χώρα μας από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντά ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα και ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη υπογραμμίσει σε δημόσιες παρεμβάσεις του, τη συμβολή της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων για να σχηματιστεί ένα «στιβαρό υπόβαθρο» και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Το νέο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «μετατρέπεται και σε ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί είναι το πρώτο βήμα για τον οριστικό μετασχηματισμό της οικονομίας και τη γόνιμη μετάβαση σε μία βιώσιμη, κυκλική και πράσινη ανάπτυξη».

Μεμονωμένες δράσεις

Βασική του επιδίωξη, όπως την έχει προσδιορίσει ο ίδιος, είναι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, οι πόροι να μην αξιοποιηθούν αποσπασματικά και διατεθούν σε μεμονωμένες δράσεις, συχνά χωρίς σύνδεση με τις συνολικές ανάγκες της οικονομίας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Σαρλ Μισέλ διατηρούν καλές σχέσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν πριν από τρεις μήνες, όταν την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., είχαν τετ α τετ με βασική θεματολογία το μεταναστευτικό, το Brexit και τις τουρκικές προκλήσεις.

Στα τρία πρώτα θέματα της ατζέντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και την πρόσφατη συνάντησή του στο Νταβός με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, εκτιμά ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη στήριξη της κυβέρνησης Μακρόν, δεδομένου και του γεγονότος -όπως υποστηρίζει- ότι η χώρα μας, μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, «κερδίζει συνεχώς σε αξιοπιστία». Πάνω σε αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου επικαλούνται την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch -η οποία έφερε την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια πριν την επενδυτική βαθμίδα- και άναψε το «πράσινο φως» στον ΟΔΔΗΧ για να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου. Το γεγονός, αναφέρουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, «ότι ο τίτλος θα ωριμάσει το 2035, δηλαδή σε χρόνο που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο, αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές και δείχνει ότι η χώρα μας ανακτά τη χαμένη της αξιοπιστία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v