Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Γαλλία με το βλέμμα στο… ποδόσφαιρο ο Μητσοτάκης

Οι στόχοι των συναντήσεων με Εμ. Μακρόν και Τσ. Μισέλ. Η Αν. Μεσόγειος, το «μνημόνιο» Τουρκίας - κυβέρνησης Σάρατζ και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Διχασμένη η γαλάζια ΚΟ από την τροπολογία περί μη υποβιβασμού του ΠΑΟΚ.

Στη Γαλλία με το βλέμμα στο… ποδόσφαιρο ο Μητσοτάκης

Μεγάλη σημασία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στο σημερινό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, το οποίο επισκιάζεται πάντως από τις εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την εμπλοκή της κυβέρνησης σε αυτό.

Πρόκειται για έναν απρόσμενο «πονοκέφαλο» που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί την πιο… καυτή πατάτα που βρέθηκε στα χέρια του από την αρχή της θητείας της κυβέρνησής του, μαζί με το προσφυγικό. Και αυτό, την ώρα που τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, οι προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας μας έντονες, όπως και η αναζήτηση ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών.

Αυτό είναι το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις σημερινές επαφές του, αρχικά, με τον Γάλλο πρόεδρο και στη συνέχεια, το απόγευμα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ.

Η συνάντηση με τον Εμ. Μακρόν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με διευρυμένη ατζέντα και είναι η δεύτερη που γίνεται ανάμεσα στους δύο ηγέτες σε διάστημα περίπου πέντε μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το άκυρο «μνημόνιο» Τουρκίας και της Κυβέρνησης Σάρατζ και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό.

Όσον αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism», με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

Λεπτές ισορροπίες

Ακολούθως, στο δείπνο εργασίας με τον κ. Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει για τα θέματα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με μικρό τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., η οποία αντιμετωπίζει και το πρόσθετο πρόβλημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς οι πλούσιες χώρες δεν δείχνουν διάθεση να αυξήσουν το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού, ενώ η Ε.Ε. χρειάζεται να κρατήσει λεπτές ισορροπίες για να μη διαταραχθεί η πορεία της συνοχής και για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τα επόμενα χρόνια.

Το μεσημέρι, εξάλλου, και ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται εκτός Ελλάδος, στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία περί μη υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, με τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα διχασμένη.

Οι Θεσσαλονικείς κυρίως βουλευτές υπέρ της ομάδας της πόλης τους, οι Πειραιώτες με το δίκιο του Ολυμπιακού και στη μέση το Μέγαρο Μαξίμου, που προσπαθεί να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες, την ίδια στιγμή που όλες οι πλευρές τα έχουν βάλει με την κυβέρνηση. Με τη διαγραφή Ζαγοράκη, ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα, υποστηρίζοντας ότι δεν εκβιάζεται και παράλληλα η κυβέρνηση καλύπτει -προσώρας τουλάχιστον- τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός, ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο», είναι η επίσημη κυβερνητική  γραμμή, με την κατάσταση πάντως να δείχνει εμφανώς πιο πολύπλοκη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v