Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο διπλός «πονοκέφαλος» για τον Μητσοτάκη

Εκνευρισμός από το κυβερνητικό «αυτογκόλ» στις εξελίξεις για το ποδόσφαιρο. Οι οπαδοί, οι βουλευτές και οι… μιντιακοί όμιλοι. Αγεφύρωτο το χάσμα με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο διπλός «πονοκέφαλος» για τον Μητσοτάκη

Το απόφθεγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή «έξω πάμε καλά» ταιριάζει... γάντι στην περίπτωση της κυβέρνησης, ειδικά κατά το τελευταίο τριήμερο, δεδομένου ότι εντός των τειχών βιώνει την πρώτη πραγματικά σοβαρή δοκιμασία στη θητεία της.

Και αν τα αποτελέσματα των χθεσινών επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Παρίσι και Βρυξέλλες ήταν θετικά, μόνο αισιόδοξα δεν είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται για το Μέγαρο Μαξίμου από το εσωτερικό, σε δύο μάλιστα μέτωπα: αφενός, στην υπόθεση του ποδοσφαίρου, όπου οι λάθος χειρισμοί έστρεψαν όλους εναντίον της κυβέρνησης και αφετέρου, στο χάσμα των σχέσεων του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, το οποίο δείχνει αγεφύρωτο.

Τα άσχημα μαντάτα έφτασαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας, όταν βρισκόταν στο Άουσβιτς, στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, πληροφορούμενος για την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού περί υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού φέρεται να ήταν μεγάλος και ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι αντιδράσεις διαμαρτυρίας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αποδίδονται ευθύνες στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για συγκεκριμένες επιλογές του και λάθος κινήσεις, αν και, προς το παρόν τουλάχιστον, το Μαξίμου τον καλύπτει απόλυτα.

Ωστόσο και η επόμενη κίνηση που αποφασίστηκε όχι μόνο δεν ηρέμησε τα πνεύματα αλλά διεύρυνε το κύμα των αντιδράσεων στις διοικήσεις και στους οπαδούς και των άλλων ομάδων. Η τροπολογία που κατατέθηκε εσπευσμένα στη Βουλή και με την οποία δεν θα υποβιβαστούν οι δύο ομάδες αλλά θα τους αφαιρεθούν βαθμοί, όπως αποδείχθηκε, δεν ικανοποίησε κανέναν και έδωσε τροφή για ποικίλα σχόλια -αρνητικά στη μεγάλη πλειοψηφία τους, με κάποιους να μιλούν για το πρώτο σημαντικό «αυτογκόλ» της κυβέρνησης στους 6,5 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.

Μιντιακοί όμιλοι

Σε δυσχερή θέση έχουν βρεθεί και οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, οι οποίοι καλούνται να «απολογηθούν» στους ψηφοφόρους τους, αναλόγως και με την εκλογική τους περιφέρεια και ενώ η πρώτη απώλεια ήδη έχει καταμετρηθεί, στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, που διεγράφη εξαιτίας δηλώσεών του υπέρ του ΠΑΟΚ.

Την ίδια ώρα, πέραν της οργής των οπαδών, το Μέγαρο Μαξίμου μπήκε στο στόχαστρο και των μιντιακών ομίλων, οι οποίοι ελέγχονται από τους ιδιοκτήτες των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της χώρας, με τις ισορροπίες να είναι εξαιρετικά εύθραυστες και την κυβέρνηση να αναζητά τρόπο απεγκλωβισμού της από τη συγκεκριμένη κατάσταση.  

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο, πάντως, θέλουν «να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο» και μιλούν για «πολιτική επιλογή, υπεράνω ομάδων, όσο κι αν εμφανίζονται δυσαρεστημένες πολλές πλευρές». Το θέμα, επισημαίνουν, «εξελισσόταν με τρόπο που μπορούσε να διαταράξει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει πρόβλημα διχασμού σε μία περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά θέματα. Επομένως ο πρωθυπουργός και η πυβέρνηση πήραν άμεσα, πριν διογκωθεί το θέμα, μια πρωτοβουλία βαθιά πολιτική».

Στόχος σε αυτή τη φάση, επισημαίνει το Μαξίμου, είναι η εκτόνωση, ώστε να υπάρχει χρόνος και ήρεμο κλίμα για να αναληφθούν οι επόμενες πρωτοβουλίες. Όσο για τις επιθέσεις που δέχεται απ’ όλες τις πλευρές, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «αυτές δείχνουν ότι μάλλον κάτι καλό γίνεται» και διαμηνύουν την «αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να μην κρύψει κάτω από το χαλί τα βαθιά προβλήματα του ποδοσφαίρου αλλά να τα αντιμετωπίσει». 

«Προσωπικοί λόγοι»

Την ίδια ώρα, από την προχθεσινή ψηφοφορία προέκυπτε ένα ακόμα μείζον θέμα για την κυβέρνηση. Αψηφώντας την κομματική πειθαρχία που είχε επιβληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν προσήλθε στη Βουλή, εκθέτοντας μάλιστα και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη. Συγκεκριμένα, ενώ αυτός είχε ενημερώσει τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε για τους λόγους της απουσίας του, οι οποίοι «ήταν προσωπικοί», λίγη ώρα αργότερα, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διέρρεαν εμφατικά ότι αυτός «ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί»!

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς απουσίαζε και από την πρόσφατη ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου (επικαλούμενος ταξίδι του στις ΗΠΑ), κρατώντας αποστάσεις από την κεντρική γραμμή του κόμματος σε κομβικά θέματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται εδώ και καιρό έντονα δυσαρεστημένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι τον έχει «αδειάσει» δύο τουλάχιστον φορές: αφενός, όταν δεν τον πρότεινε για τη θέση του Επιτρόπου της Ε.Ε. και αντιπροέδρου της Κομισιόν (επιλέγοντας τον Μαργαρίτη Σχοινά) και αφετέρου, όταν δεν τον «έχρισε» ως διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεν περνά απαρατήρητη, στο πλαίσιο αυτό, η επίθεση που εξαπολύει στον Κυριάκο Μητσοτάκη η ιστοσελίδα antinews.gr,  παραδοσιακά φιλικά διακείμενη στον κ. Σαμαρά. «Ο... βασιλιάς Κυριάκος είναι γυμνός», ήταν ο τίτλος του χθεσινού βασικού θέματός της, σημειώνοντας: «Ο Κυριάκος από μόνος του πυροβόλησε τα πόδια του, κι από εκεί που νόμιζε ότι συνταξιοδότησε τον Σαμαρά μέσω του αδειάσματος για την προεδρία, αίφνης τον ανήγαγε σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Μάλλον ο καθηγητής πολιτικών επιστημών που είχε ο Σαμαράς στο Χάρβαρντ ήταν καλύτερος από του Μητσοτάκη. Ή κατά το λαϊκότερο... όποιος σκάβει τον λάκκο του αλλουνού, πέφτει ο ίδιος μέσα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v