Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η κυβέρνηση επανεκκινεί τώρα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ποια τακτική ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εξελίξεις με την Τουρκία. Το βλέμμα περιμετρικά της νοτιοανατολικής Μεσογείου και οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα. Ταύτιση απόψεων με την πολιτική ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Γιατί η κυβέρνηση επανεκκινεί τώρα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Σε δύο μέτωπα κινούνται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τις εξελίξεις με την Τουρκία και με φόντο τις κλιμακούμενες το τελευταίο διάστημα προκλήσεις της Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός, αφενός, επιμένει στην επιχείρηση σύναψης συμμαχιών με χώρες περιμετρικά της «φλεγόμενης» νοτιοανατολικής Μεσογείου -και όχι μόνο- όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται το τελευταίο διήμερο. Αφετέρου, θέλει να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την απέναντι πλευρά, ειδικά στην κρίσιμη χρονική συγκυρία που διανύουμε. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό χθες, ξεκινούν και πάλι οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά δήλωσή του, θέλει να κρατήσει ανοιχτό και τον δίαυλο των ΜΟΕ, «το πώς θα μειώσουμε δηλαδή τη στρατιωτική ένταση αλλά να κάνουμε και ένα νέο διάλογο διερευνητικών συζητήσεων και επαφών. Δεν σταματάμε να συζητούμε, δεν συζητούμε όμως μόνο για τις κάμερες και τις εντυπώσεις», έχει τονίσει ο πρωθυπουργός και βάσει αυτής της θέσης κινείται και τώρα, καθώς θεωρεί πως μια μετωπική σύγκρουση, εάν προηγουμένως δεν εξαντληθούν όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές, δεν ωφελεί κανέναν.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Άμυνας τον Δεκέμβριο είχε στείλει σχετική επιστολή προς το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μέσω της οποίας γινόταν γνωστή η ελληνική βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών για τα ΜΟΕ.

Επανέναρξη διαλόγου

Το πρώτο βήμα για την επανέναρξη αυτού του διαλόγου έγινε στις 10 Ιανουαρίου, όταν μετέβη στην Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, που είχε επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, και θα συνεχιστεί είτε εντός του Φεβρουαρίου είτε -για τεχνικά ζητήματα- μέσα στον Μάρτιο. Δεν αποκλείεται μάλιστα τετ α τετ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να φέρεται έτοιμος να ξαναζητήσει «έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».

Και αυτό, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να δοκιμάζει τις ελληνικές αντοχές, με τελευταία ενέργεια τη χθεσινή προκλητική NAVTEX, η οποία δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Το θέμα της Άγκυρας και γενικότερα οι γεωστρατηγικές εξελίξεις μπήκαν στο τραπέζι και των χθεσινών συζητήσεων που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Κοινή αντίληψη των δύο χωρών είναι ότι τα δύο μνημόνια, τα οποία υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης (Σάρατζ) και την Τουρκία είναι άκυρα και ανύπαρκτα.

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον βασιλιά της χώρας, εκφράστηκε και από τους δύο η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας συμβάλλει στη σταθερότητα.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, επαναβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας να διαθέσει μία πυροβολαρχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία -η οποία θα καλύψει το συνολικό κόστος της διάθεσης- για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο και εντάσσεται στην πρόθεση της χώρας μας -όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου- να συμμετέχει σε όλα τα θέματα της περιοχής της ως παράγοντας ειρήνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v