Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτόνωση της έντασης στα νησιά αναζητά η κυβέρνηση

Ο φόβος για τον κίνδυνο ανθρώπινων ζωών και η στρατηγική. Επαφές σε διεθνές επίπεδο και μέτρα για έλεγχο της κατάστασης. «Είναι πρόβλημα που ήρθε να μείνει», αναγνωρίζει το Μαξίμου.

Εκτόνωση της έντασης στα νησιά αναζητά η κυβέρνηση

Εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ελέγχου του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο, ειδικά στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, από τον οποίο έχει ζητήσει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό ειδικά μέσα στους καταυλισμούς.

«Είναι ένα πρόβλημα που ήρθε να μείνει», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο προσδοκούν, με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου που έχουν ανακοινώσει, η κατάσταση να βελτιωθεί άμεσα. Επικοινωνιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα κορυφαία στελέχη «βγαίνουν μπροστά», επιχειρώντας να πείσουν για τις «απρόσμενα δύσκολες» συνθήκες, που -όπως λένε- έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει σε αυτές τις δυσκολίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις επαφές που έχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, διεθνοποιεί το ζήτημα, όπως έκανε χθες στην «ομοιοπαθή» με τη χώρα μας Μάλτα, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες λαμβάνει και ο πλέον αρμόδιος επί του θέματος, αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, στοχεύνοντας στη διασφάλιση περαιτέρω βοήθειας από τους εταίρους μας.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «έχει αλλάξει, με άξονες τη φύλαξη των συνόρων, την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων για άσυλο, την αύξηση των επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται προστασία». Παράλληλα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κλήσεις στην τουρκική ακτοφυλακή, ώστε να πράξει αυτό που οφείλει έναντι των λέμβων που αποπλέουν από τα τουρκικά παράλια, αναγκάζοντας έτσι τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν σε πολύ περισσότερα ελληνικά αιτήματα».

Άλλα συμφέροντα

Έμφαση εξάλλου δίνεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή το βράδυ της Τρίτης, ώστε «να μπει τάξη στις δραστηριότητές τους, χάρη στο μητρώο που θα καλύπτει και το προσωπικό τους». Έτσι, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, θα ξεχωρίσουν αυτές οι ΜΚΟ οι οποίες πράγματι επιτελούν τον σκοπό τους, από εκείνες που φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος. «Τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν άμεσα στις χώρες προέλευσης. Οι πιο πολλές ΜΚΟ κάνουν σπουδαίο έργο. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και αυτό δεν θα το ανεχθούμε άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ειδικά για τις ΜΚΟ, όπως κατήγγειλε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, «όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, είχε διαμορφωθεί γύρω από το μεταναστευτικό ένα δίκτυο συμφερόντων που μεγάλωνε λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης της αναποτελεσματικής διαδικασίας αιτήσεων ασύλου. Αυτό οδηγούσε στο 80% των αιτούντων να χαρακτηρίζονται ευάλωτοι. Στο δίκτυο αυτό εμπλέκονται γιατροί, δικηγόροι, ΜΚΟ. Όλο αυτό το δίκτυο απέκτησε ρίζες συμφερόντων επί 5 χρόνια πάνω στη διαχείριση της δυστυχίας των ανθρώπων που έρχονταν στη χώρα».

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το άσυλο θα δίδεται μόνο σε όσους το δικαιούνται, ενώ οι υπόλοιποι -κατά τον εν λόγω σχεδιασμό- θα επιστρέφουν σύντομα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσής τους, την ίδια ώρα που θεωρεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιβεβλημένη τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και για τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v