Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στους Γενικούς Διευθυντές της Δημόσιας Διοίκησης. Το στοίχημα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Οι manager στα υπουργεία και οι αλλαγές στο νόμο Πεπονή.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος

Το στοίχημα του μετασχηματισμού της κρατικής μηχανής με την παράλληλη απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών της, αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον σημερινό του χαιρετισμό κατά την ενημέρωση των Γενικών Διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης για το Επιτελικό Κράτος, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ήταν μόλις το δεύτερο που έφερε και ψήφισε στη Βουλή τον προηγούμενο Αύγουστο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, έξι μήνες μετά, θα επιχειρήσει έναν απολογισμό των πεπραγμένων της και ταυτόχρονα θα προσδιορίσει τους επόμενους στόχους επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ο εκσυγχρονισμός της χώρας, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως αποτυπώνεται μέσα από σημαντικές -όπως τις χαρακτηρίζουν- τομές. Ανάμεσά τους, η θεσμοθέτηση ισχυρών μηχανισμών για τη διαφάνεια και την αποκομματικοποίηση του κράτους, η μεταφορά της υπογραφής ατομικών διοικητικών πράξεων από τα πολιτικά πρόσωπα στους γενικούς διευθυντές της διοίκησης, η συγχώνευση όλων των εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στη νέα ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς και η δημιουργία του θεσμού του υπηρεσιακού γραμματέα.

Με αφορμή αυτόν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υπηρεσιακοί γραμματείς θα έχουν τριετή θητεία (με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη μία τριετία), με αρμοδιότητες διοικητικές, οικονομικές και συντονισμού του υπουργείου, ευρισκόμενοι σε ανοιχτή γραμμή με τη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, αντίστοιχα.

Ουσιαστικά, πρόκειται, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, για τους θεματοφύλακες της συνέχειας του υπουργείου, αφού αφενός θα διορίζονται από ανεξάρτητη επιτροπή και αφετέρου δεν θα αλλάζουν κάθε φορά που θα αλλάζει και η κυβέρνηση. «Κάνουμε πράξη τη συνέχεια της Διοίκησης. Τα προσόντα των υποψηφίων αναφέρονται από τον νόμο και κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για φωτογραφικές διατάξεις, όπως γινόταν επί προηγούμενης κυβέρνησης. Τότε που από τους 19 διοικητικούς γραμματείς, τους οποίους είχαν αποφασίσει να τοποθετήσουν, τελικά τοποθετήθηκε μόλις ένας», σημειώνει η ίδια πηγή.

Καμία αρμοδιότητα

Στο ερώτημα αν με το νέο καθεστώς υποβαθμίζεται ο ρόλος των νυν γενικών γραμματέων και των διευθυντών των υπουργείων, η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών είναι αρνητική. Και αυτό διότι -όπως λένε- οι σημερινοί γενικοί γραμματείς των υπουργείων δεν έχουν καμία αρμοδιότητα ούτε για τα οικονομικά ούτε για τα διοικητικά, αφού αυτά -καταρχήν- υπάγονται απευθείας στον υπουργό. «Δεν υποκαθιστούν κανέναν, ούτε παίρνουν τις αρμοδιότητες από κάποιον άλλον. Απλώς συμπεριλαμβάνονται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος», αναφέρουν στην κυβέρνηση.

Ιδιαίτερες αναφορές στο επιτελικό κράτος γίνονται και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης». Σύμφωνα με αυτό, προβλέπονται η τοποθέτηση Γενικών Διευθυντών με προσόντα manager στα υπουργεία, η σύνδεση της κινητικότητας με τις προσλήψεις αλλά και αλλαγές στον νόμο 2190/94 (Πεπονή) για το ΑΣΕΠ.

Στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών, μειώνονται οι προβλεπόμενοι ετήσιοι κύκλοι κινητικότητας από 3 σε 2, τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των κύκλων ώστε να καλύπτονται εγκαίρως όλες οι ανάγκες και καταργούνται τα πολλαπλά τριμελή όργανα επιλογής. Επίσης, θα συσταθεί ένα κεντρικό τριμελές συλλογικό όργανο για ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας, με απώτερο στόχο αυτών των αλλαγών την πραγματική διασύνδεση των προσλήψεων και της κινητικότητας για τη βελτίωση στελεχών του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v