Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή η συμφωνία με την UEFA για το ποδόσφαιρο

Στις 25 Φεβρουαρίου Μητσοτάκης και Ceferin υπογράφουν στην Αθήνα το Μνημόνιο Συναντίληψης. Ποιος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την «επανεκκίνηση» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην Ελβετία και πάλι ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στη Βουλή η συμφωνία με την UEFA για το ποδόσφαιρο

Μετά το «αυτογκόλ» που κατάφερε να πετύχει με τους λάθος χειρισμούς της στο ζήτημα του ποδοσφαίρου, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στην… αντεπίθεση, αναζητώντας ως σύμμαχο την ίδια την κοινωνία. «Κανείς δεν θέλει να βλέπει ένα τέτοιο ποδόσφαιρο που έχουμε σήμερα. Είμαστε αποφασισμένοι να το ‘καθαρίσουμε’ και να το αλλάξουμε, αφήνοντας στην άκρη τους λίγους. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών προφανώς θέλει το ίδιο και πιστεύω ότι θα σταθεί δίπλα μας». Αυτό αναφέρει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δρομολογήσει την στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνυπογράψει το Μνημόνιο Συναντίληψης με τον Πρόεδρο της UEFA, Aleksander Ceferin στην Αθήνα.

Το έργο του πρωθυπουργού πάντως για την «επανεκκίνηση» -όπως λέει- του ποδοσφαίρου εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο αφού έχει αποφασίσει να «ρίξει το γάντι» στους ισχυρούς άνδρες – μιντιάρχες (πολλοί εξ αυτών) των ομάδων προκειμένου να συμφωνήσουν με τις προτάσεις της UEFA. Διαφορετικά, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, εφόσον δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις, «τότε εκτίθεται όποιος κρατήσει αρνητική στάση, ενώ η πολιτεία είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει ότι δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις». 

Μέσα από το συμφωνητικό, το οποίο θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση ως νομοθετικές ρυθμίσεις, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα προσφέρει τεχνογνωσία, μεταξύ άλλων, σε θέματα οργανωτικά, για την αντιμετώπιση της βίας και για τη διαιτησία. Όσον αφορά την τελευταία, βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ανεξαρτητοποίησή της και πλήρης αυτονόμησή της από την ΕΠΟ, με επικεφαλής Ευρωπαίο, διακεκριμένο παράγοντα του ποδοσφαίρου. Η διαιτησία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «πρέπει να έχει λειτουργική και οργανική ανεξαρτησία». Όσον αφορά την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, εξετάζεται αλλαγή των αρμοδιοτήτων των μελών της και του τρόπου εκλογής αυτών. Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «θα διασφαλιστεί η διαφορετικότητα στην εκλογή των οργάνων στο ποδόσφαιρο και θα σταματήσει να υφίσταται ο έλεγχος των διοικήσεων των ομάδων, που δημιουργούσε το πρόβλημα».

Επαφές Γεραπετρίτη

Εκτός… παιχνιδιού έχει τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, στον οποίο καταλογίζονται λανθασμένες επιλογές, αν και επισήμως καλύπτεται σε κάθε ευκαιρία. Τον βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μετέβη στην Ελβετία την περασμένη Δευτέρα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της UEFA και με τεχνικά κλιμάκια σε όλους τους επιμέρους τομείς. Παράλληλα, είχε επικοινωνία και με τη FIFA, όπου διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές, συναντίληψη για το θέμα. Μάλιστα, λόγω απουσίας του Προέδρου της, Gianni Infantino στην Πολωνία, ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί το αμέσως προσεχές διάστημα -ίσως και αύριο- εκ νέου στη Ζυρίχη, για να συναντηθεί μαζί του, με στόχο την υπογραφή συμφωνητικού και μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της FIFA. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αναμένεται να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Greg Clarke, καθώς και με τη διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Εmily Shaw.

Αναφορικά με το θέμα της πολυϊδιοκτησίας (το φιτίλι που πυροδότησε τις ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την εισήγηση για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης), πλέον όποια ομάδα θα κρίνεται από δικαιοδοτικό όργανο ότι βρίσκεται σε τέτοιο καθεστώς και δεν θα συμμορφώνεται άμεσα, τότε θα της αφαιρούνται βαθμοί. Σε περίπτωση που δεν αίρεται η πολυϊδιοκτησία, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, θα επαναλαμβάνεται η κύρωση, που τελικά θα οδηγεί στον υποβιβασμό της εμπλεκόμενης ομάδας. 

Κατά πόσο θα τηρηθούν, πάντως, όλα αυτά, δεν μένει παρά να φανεί… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v