Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τους δημάρχους

Η ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου με αρκετά «ανοικτά μέτωπα». Το νέο ΕΣΠΑ και η αντικατάσταση του Φιλόδημου. «Βραχνάς» το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τους δημάρχους

Την απόφασή του να ενισχύσει τις αρμοδιότητες των δήμων της χώρας αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή συνάντησή του με το νέο προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Έμφαση ο πρωθυπουργός θα δώσει στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που καταρτίζει η κυβέρνηση και το οποίο θα στηριχθεί με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα έχει διασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους.

Το νέο πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα έχει κοινωνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο, την ίδια στιγμή που οι δήμοι ζητούν δική τους διαχειριστική αρχή για το νέο ΕΣΠΑ, που να μην περνάει μέσα από τις περιφέρειες. Παράλληλα, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να χαθεί κανένα από τα προηγούμενα έργα που είχαν ενταχθεί στον Φιλόδημο, ο οποίος αντικαθίσταται. Αντίθετα, αυτά θα ενταθούν στα ΠΕΠ, ενισχύοντας ταυτόχρονα την απορροφητικότητα του επιχειρησιακού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, πρόεδρο της ΚΕΔΕ, «η αναπτυξιακή προοπτική των δήμων θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό, για να μπει η αυτοδιοίκηση σε μια νέα σελίδα. Δεν ξεχνάμε τα θέματα της καθημερινότητας αλλά με τον πρωθυπουργό θέλουμε να συζητήσουμε το μέλλον της αυτοδιοίκησης και φυσικά να ακούσουμε τις δικές του σκέψεις και τις προτάσεις για το μέλλον των δήμων της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή ένα νέο νόμο, με τον οποίο θα ξεκαθαρίζονται πλήρως ποιες αρμοδιότητες θα ανήκουν στον δήμο, στην περιφέρεια και ποιες θα ανήκουν στο κράτος, με δεδομένη πάντως τη βούληση να μεταφερθεί ο βασικός κορμός των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή έστω όσες εξ αυτών επιτρέπει το Σύνταγμα, στις εκλεγμένες περιφέρειες και στους δήμους. Και αυτό, με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων αλλά και του αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού.

Επαναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ένωσης, ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το Δ.Σ. για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Όπως είπε, συζητήθηκε το πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης, το οποίο θα δοθεί εγγράφως, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία και διαβούλευση.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συμμετέχουν το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και συγκεκριμένα οι:  Δ. Παπαστεργίου (πρόεδρος), Λ. Κυρίζογλου (α' αντιπρόεδρος), Δ. Κάρναβος (β' αντιπρόεδρος), Δ. Καφαντάρης (γενικός γραμματέας), καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων Γ. Λυμπέρης, Γ. Ιωακειμίδης, Α. Καλογιάννης και Κ. Πελετίδης.

Επίσης, επί τάπητος θα τεθούν η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η διαχείριση απορριμμάτων, ο εκλογικός νόμος και το προσφυγικό, για το οποίο οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες «φουντώνουν» και ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει εκ νέου τους αυτοδιοικητικούς να… βάλουν πλάτη σε ένα πρόβλημα ευρέων διαστάσεων που, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «ήρθε για να μείνει».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισημαίνει την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, σημειώνει πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», δηλώνει ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις μερίδας του κόσμου και προσθέτει: «Ήδη παίρνονται πολύ σοβαρά μέτρα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και το καινούργιο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή φύλαξη των συνόρων μας και στη στεριά και στη θάλασσα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v