Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η… αυτενέργεια Μηταράκη και τα επόμενα βήματα στο προσφυγικό

Αιφνιδιασμός Μαξίμου και κορυφαίων στελεχών από την πρωτοβουλία του υπουργού. Μπερδεύτηκαν οι… γραμμές, ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση. Τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσουν, διαμηνύει.

Η… αυτενέργεια Μηταράκη και τα επόμενα βήματα στο προσφυγικό

Η παράταση μιας εβδομάδας που έδωσε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στους φορείς των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου για να καταθέσουν «καλύτερες λύσεις» από αυτές που προβλέπονται με την επίταξη, αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου καθώς και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια απόφαση που προέκυψε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής στην οποία συμμετείχε ο υπουργός, ως εξέλιξη του διαλόγου που είχε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια στιγμή, σε άλλον τηλεοπτικό σταθμό, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος υπερασπιζόταν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του μέτρου της επίταξης, σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον υπουργό του.

Και μπορεί πρακτικά το συγκεκριμένο μέτρο να μην «πάγωσε», όπως αρχικά παρουσιάστηκε από κάποιους, ωστόσο η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη δυσφορία αρκετών γαλάζιων υπουργών και βουλευτών. «Καλώς ή κακώς ανακοινώσαμε την επίταξη περιοχών στα νησιά, από τη στιγμή που δεν είχαμε κάποια αντιπρόταση και ο χρόνος αρχίζει να πιέζει. Ήταν ένδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας από την πλευρά μας, η εικόνα της οποίας όμως, με την παράταση που δίνουμε, αυτόματα θόλωσε», σημείωνε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.

Από την άλλη, υπερασπιστές της κίνησης Μηταράκη επισήμαιναν ότι έτσι κι αλλιώς εργασίες τουλάχιστον για μία εβδομάδα δεν θα ξεκινούσαν, οπότε καλώς δόθηκε από την κυβέρνηση προθεσμία στις τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις, για χώρους δημιουργίας προαναχωρησιακών κέντρων, ως ένδειξη καλής θέλησης και διάθεσης εξάντλησης των περιθωρίων διαλόγου. Ο υπουργός συζήτησε το θέμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχικά σε τηλεφωνική τους συνομιλία και στη συνέχεια σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου -προγραμματισμένη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- και τελικά φαίνεται να συμφώνησαν ότι… δεν διαφωνούν και ότι η κυβέρνηση πορεύεται με ενιαία, σταθερή γραμμή.  

Εναλλακτικούς χώρους

Αυτό που έγινε, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «είναι σαφές: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε μια εβδομάδα προθεσμία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή των κλειστών δομών στα νησιά. Παρότι εδώ και μήνες πραγματοποιείται διάλογος, αν ακόμη και τώρα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν να υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά τους, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή».

Πέρα από τις κλειστές δομές, λένε οι ίδιες πηγές, «υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα για συζήτηση. Και είναι προφανές πως κυβέρνηση και τοπικές κοινωνίες είναι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για λόγους ασφάλειας και υγείας που αφορούν τους νησιώτες», χαρακτηρίζει απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά το συντομότερο δυνατόν. Βεβαιώνουν μάλιστα ότι όλα είναι έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, προκειμένου «να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και επιστροφών, που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών. Τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Δεδομένου πάντως ότι χωρίς την αλληλεγγύη των εταίρων, οι όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης δύσκολα θα αποδώσουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να θέσει και πάλι το ζήτημα σε νέο γύρο διεθνών επαφών κατά τις επόμενες μέρες. Έτσι, το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ο πρωθυπουργός σκοπεύει να το θέσει σε δύο ακόμα σημαντικά ραντεβού, με την  Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου και με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς στη Βιέννη, αμέσως μετά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v