Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρέχει» για το προσφυγικό η κυβέρνηση

Εντός της εβδομάδας ξεκινούν οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα νησιά. Μήνυμα Μητσοτάκη προς «πολιτικάντηδες» και τοπικούς άρχοντες. Διαβεβαίωση για «λουκέτο» στα ανοιχτά άναρχα κέντρα.

«Τρέχει» για το προσφυγικό η κυβέρνηση

Δύο πράγματα προέκυψαν από τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά τη διαχείριση του προβλήματος του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Το πρώτο, η αυτοκριτική που έκανε επειδή αιφνιδιάστηκε από αυτό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και το δεύτερο, η αποφασιστικότητα να προχωρήσει τις πρωτοβουλίες που έχει αποφασίσει προς το συμφέρον της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος. Όμως αντιδράσαμε. Τώρα, τα σύνορα φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά. Το Λιμενικό ενισχύθηκε αμέσως σε προσωπικό, σκάφη και τεχνικά μέσα. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους. Δρομολογούνται νέες ελεγχόμενες δομές, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώπιον των γαλάζιων στελεχών, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει, εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο», ανέφερε.

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη για περαιτέρω αναβολές στο ζήτημα, γνωρίζοντας ότι κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση επιδεινώνεται, την ίδια στιγμή που η αναβλητικότητα αυτή περνάει, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «λάθος μηνύματα» προς τα έξω.

Και από τη μία κατανοούν τη στάση του περιφερειάρχη και των δημάρχων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου «να έχουν μια συνεχή και άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους τους», όμως ξεκαθαρίζουν ότι το σχέδιο που έχει ανακοινωθεί, θα υλοποιηθεί άμεσα, απουσία των «εναλλακτικών ρεαλιστικών προτάσεων», όπως χαρακτηριστικά λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών, που θα αντικαταστήσουν τις «ανοιχτές άναρχες δομές, οι οποίες δεν θα μπορούν να υποδεχθούν με ασφάλεια, με συνθήκες υγιεινής και με έλεγχο τους νέους πρόσφυγες ή μετανάστες από την Τουρκία».

«Να μην πάνε»

Το πρόβλημα, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη ότι οι αυτοδιοικητικοί θα μπουν μπροστά στις μπουλντόζες, τους κάλεσε «να μην πάνε… Εάν δεν γίνουν κλειστές δομές, όπως ζητούν οι άνθρωποι εκεί, θα έμεναν οι ανοιχτές δομές… Θα γίνουν οι κλειστές δομές, θα μεταφερθεί το προσωπικό που χρειάζεται από τις ανοιχτές στις κλειστές και θα αποσυμφορηθούν τα νησιά με  τις επιστροφές προς την Τουρκία ή με τη χορήγηση ασύλου που θα τους ανοίξει τον δρόμο προς τα δυτικά».

Αναφορικά με το αίτημα κάποιων νησιωτών να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες-πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας δεν επιτρέπει στη χώρα μας να προχωρήσει σε επιστροφές ανθρώπων που βρίσκονται σε άλλους τόπους πλην των νησιών. Ταυτόχρονα, σε αναμονή βρίσκεται και για την πολυσυζητημένη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», η οποία, όπως καταδείχθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δείχνει δύσκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση για να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, το 2017 οι αφίξεις ήταν περίπου 33.000 και το 2019 πλησίασαν τις 80.000. Επίσης, η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων της, είχε να αντιμετωπίσει και περισσότερες από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου να περιοριστεί, σε πρώτο βαθμό, μέχρι 24 ημέρες και γενικά -συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών και των υπόλοιπων διαδικασιών- θα διαρκεί περίπου δύο μήνες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v