Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με FIFA και UEFA... παίζει μπάλα ο Μητσοτάκης

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα οι ισχυροί άνδρες της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Υπογράφεται το νέο πλαίσιο για την «αναμόρφωση» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με FIFA και UEFA... παίζει μπάλα ο Μητσοτάκης

Τρεις περίπου εβδομάδες πριν, στις 30 Ιανουαρίου, και με την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο να «βράζει» ελέω της πρότασης υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε από το βήμα της Βουλής τα σχέδια της κυβέρνησης για το ζήτημα και τις επικείμενες επαφές της με τη FIFA και την UEFA. Είχε μάλιστα προαναγγείλει πως οι πρόεδροι των δύο διεθνών ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν με την κυβέρνηση ένα μνημόνιο «ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Μετά τις επαφές που είχε όλο αυτό το διάστημα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες πλευρές, σήμερα η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση -όπως τη χαρακτηρίζουν- αναμόρφωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της UEFA Aleksander Čeferin και τον αντιπρόεδρο της FIFA Greg Clarke για την υπογραφή συνυποσχετικών ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και στους δύο φορείς. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, οι σχετικές υπογραφές θα μπουν από τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη. Ουσιαστικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σημερινή συμφωνία θα αφορά το γενικό πλαίσιο της νέας κατάστασης που θέλει η κυβέρνηση να προσδώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το επόμενο διάστημα θα προσδιοριστούν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που θα ληφθούν για τον σκοπό αυτό.

Ο αντιπρόεδρος της FIFA, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ως επικεφαλής της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση της βίας και την αύξηση των εσόδων στο πρωτάθλημα της Αγγλίας, εξού και η μεγάλη σημασία που δίνεται στην παρουσία του στη χώρα μας.

«Να συμμορφωθούν»

Εντός του Φεβρουαρίου ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, που ουσιαστικά πήρε τον ρόλο του υπό δυσμένεια υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη λόγω των χειρισμών του στο θέμα, βρέθηκε στη Ζυρίχη. Εκεί είχε τετ α τετ με τους δύο ισχυρούς άνδρες του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, προχωρώντας σε κατ' αρχήν συμφωνία και προσδιορίζοντας τις επόμενες κινήσεις τους.

Στις όποιες αποφάσεις ληφθούν, όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι παράγοντες των ελληνικών ομάδων θα πρέπει να συμμορφωθούν, διαφορετικά οι ομάδες τους θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακόμα και αποβολής από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί. Να γνωρίζουν οι συνένοχοι σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο ότι θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού, τα οποία αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για επίσκεψη στην Κομοτηνή. Μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί φαρμακοβιομηχανία στις Σάπες, η οποία προχωράει σε μεγάλη επένδυση που φέρεται ότι θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα έχει επαφή με τοπικούς φορείς της Ροδόπης.

Αύριο, Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει στην Αλεξανδρούπολη τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, για πρώτη φορά μακριά από την Αθήνα και τη Σόφια. Μεταξύ άλλων, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν θέματα ενέργειας, τουρισμού και επενδύσεων.

Μετά την τελετή υπογραφής του διμερούς συμφώνου συνεργασίας, ο πρωθυπουργός πιθανόν να επισκεφθεί μεγάλη επιχείρηση στην Ξάνθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v