Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

«Ναι» είπαν 158 βουλευτές και «όχι» 128. Σε μία εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση στην Ολομέλεια προχώρησαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ψηφίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Με τις ψήφους των “γαλάζιων” βουλευτών ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κατά 128 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πάντως η συζήτηση στην Ολομέλεια εξελίχθηκε σε μία μετωπική σύγκρουση, με αιχμή του δόρατος τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μεταναστευτικό.

Με διαδοχικές τοποθετήσεις υπουργοί της κυβέρνησης αναφέρθηκαν στα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού. Για ένα κρίσιμο βήμα “προς τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την προσαρμογή του στις συνταγματικές επιλογές της ανταποδοτικότητας, της ισότητας και της βιωσιμότητας” έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στους βασικούς άξονες των αλλαγών αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας πως “αφήνουμε πίσω το νόμο Κατρούγκαλου”. Συνέχισε επισημαίνοντας “το νομοσχέδιο διασφαλίζει τις συντάξεις για τα επόμενα 50 χρόνια” και δίνει θετική απάντηση στο ερώτημα των νέων αν θα πάρουν σύνταξη. Έκανε δε λόγο για ένα νομοσχέδιο που “ήρθε για να μείνει” και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για “κροκοδείλια δάκρυα” και για “μικροψυχία”.

Σφοδρά ήταν τα πυρά της αντιπολίτευσης για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η κυβέρνηση καταργεί τη 13η σύνταξη και μίλησε για “τέταρτο μνημόνιο στο ασφαλιστικό”. Για να πει προς την κυβερνητική πτέρυγα πως το «μνημόνιο» αυτό “το φέρνετε εσείς με υπογραφή Βρούτση- Μητσοτάκη και χωρίς να σας πιέζει κανένας Τόμσεν και καμία Λαγκάρντ”.

«Δεν καταργείτε τον περιβόητο Νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνετε μακιγιάζ. Ζει και βασιλεύει. Απλώς αλλάζει όνομα και τώρα ονομάζεται Νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση» ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Πυρά στην κυβέρνηση πως έχει ως στόχο «να εφαρμόσει και όχι να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου» εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής. Σε υψηλούς τόνους η κριτική τόσο από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο όσο και από τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη (που είχε μιλήσει την Τετάρτη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v