Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διπλό στοίχημα της κυβέρνησης στην κρίση

Λήψη κάθε δυνατού μέτρου για την καθυστέρηση διάδοσης του ιού. Πιθανή η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Αγωνία για οικονομία και για ενδεχόμενη κόπωση της κοινωνίας. Τι θα πει στο νέο του διάγγελμα ο πρωθυπουργός.

Το διπλό στοίχημα της κυβέρνησης στην κρίση

Σε δύο μέτωπα έχει ρίξει το βάρος η κυβέρνηση, όσον αφορά την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης με τον κορωνοϊό. Αφενός, στην προσπάθεια καθυστέρησης διάδοσης του ιού και αφετέρου, στη συγκράτηση της οικονομίας, η οποία εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα αναμένεται νέο διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ένταξη της χώρας μας στο QE, θα τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και θα υπογραμμίσει ότι οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές.

Παράλληλα, θα επισημάνει ότι όλοι πρέπει να δίνουμε έμφαση στις ανθρώπινες ζωές και στην υγεία και λιγότερο στα μέτρα, τα οποία έτσι κι αλλιώς θα υπάρξουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τον τρόπο που μέχρι τώρα έχουν χειριστεί το όλο ζήτημα και τα σκληρά -όπως αναγνωρίζουν- μέτρα που έχουν ληφθεί, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, από την άλλη όμως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη συνέχεια, φοβούμενοι την κόπωση της κοινωνίας. Με δεδομένο μάλιστα το απρόβλεπτο του πράγματος και την άγνωστη χρονική διάρκειά του, η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μεγάλη.

«Τα μέτρα που πήραμε, έχουν βοηθήσει σημαντικά ώστε να συγκρατηθεί το άπλωμα της διασποράς. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε συνεχώς, με όποιο πρόσθετο μέτρο παίρνουμε. Να απλώσουμε τη διασπορά του ιού σε βάθος χρόνου, για να αντέξει το σύστημα υγείας. Αυτός είναι ο αγώνας που δίνουμε. Είναι καθημερινός, δεν εφησυχάζουμε. Θα το κάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε στον Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, την ώρα που τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ολοένα και πιο αυστηρά.

Από σήμερα, είναι απαγορευμένη κάθε συνάθροιση περισσότερων των δέκα ατόμων, ενώ θα απευθύνονται αυστηρές συστάσεις από τις αρχές, προκειμένου μόνο για λόγους ανάγκης να βγαίνουν οι πολίτες από τα σπίτια τους. Κάποιοι θεωρούν ότι βρισκόμαστε ένα στάδιο πριν από τη γενική  απαγόρευση της κυκλοφορίας, με το συγκεκριμένο μέτρο να βρίσκεται ούτως ή άλλως στο τραπέζι, έτοιμο προς… απασφάλιση.

«Να μην κατρακυλήσουμε»

Όσον αφορά τα της οικονομίας, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το πλήγμα να είναι παροδικό και ακολούθως η οικονομία να ακολουθήσει την πορεία ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει έως πριν από δύο μήνες. Αυτό που έχει σημασία, λένε στο επιτελείο του, είναι να μην προκύψει  από την παρούσα κρίση μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες ή νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και στο πλαίσιο αυτό, λένε, θα κάνουν ό,τι απαιτείται για να το προλάβουν.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην κατρακυλήσουμε στο παρελθόν, γιατί υπήρχε μια δυναμική στην οικονομία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και εκεί θα πρέπει να στηριχτούμε για την ‘επόμενη ημέρα’, όταν αυτή έρθει, πρέπει να μείνουμε όρθιοι», ανέφερε χθες (στον ΑΝΤ1) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος νωρίτερα, μαζί με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας είχαν ανακοινώσει τη δέσμη μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Και αν το ένα αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από τις κλινικές μελέτες στην προσπάθεια αναζήτησης του φαρμάκου κατά του ιού, μια άλλη θετική εξέλιξη έρχεται για τον Έβρο και την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα, λόγω της πανδημίας.

«Είναι η πρώτη φορά που εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει αδιαμφισβήτητη συνολική επικράτηση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, που εκτιμά ότι η εξέλιξη με το κλείσιμο των συνόρων για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών, αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα και για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα βορειοανατολικά σύνορά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v