Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από αύριο σε ισχύ ο περιορισμός κυκλοφορίας πολιτών

Ενεργοποιείται το έσχατο μέτρο του περιορισμού κυκλοφορίας μετά τη μή συμμόρφωση με τις υποδείξεις. Εξαιρούνται οι μετακινήσεις στην εργασία, αλλά και σε γιατρούς, φαρμακεία και σημεία πώλησης τροφίμων. Διάγγελμα Μητσοτάκη.

Από αύριο σε ισχύ ο περιορισμός κυκλοφορίας πολιτών

Ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στις 18.00 ενώ στις 19:00, θα πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Ριζαρείου 1, Χαλάνδρι), από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύσει από αύριο το πρωί και θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση όσοι μετακινούνται για λόγους εργασίας, για επίσκεψη σε γιατρούς, φαρμακεία και σημεία πώλησης τροφίμων, ενώ θα επιτρέπεται και το περπάτημα στο δρόμο ενός ή το πολύ δύο ατόμων μαζί.

Η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό κατόπιν της στάσης ευρείας μάζας των πολιτών που δεν τήρησαν τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων και της κυβέρνησης να παραμείνουν στα σπίτια τους, προκειμένου να μην διευκολυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Κατά πληροφορίες, οι πολίτες θα κληθούν να δηλώνουν με SMS το ότι πρόκειται να μετακινηθούν από την οικία τους. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν, όπως μετάβαση στην εργασία, καταστήματα τροφίμων, γιατρό φαρμακείο κ.τλ. Εν συνεχεία, το σύστημα θα δίνει στον πολίτη έναν απαιτούμενο κωδικό μετακίνησης.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προϊδέασε για τις κυβερνητικές αποφάσεις, τονίζοντας ότι «αξιολογούμε κάθε μέρα τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να προφυλάξουμε τη δημόσια υγεία». Επισήμανε πως ακόμη και εάν μικρό ποσοστό ανθρώπων δεν πειθαρχήσουν στα μέτρα, ο κίνδυνος να εκθέσουν τους συμπολίτες τους και τους εαυτούς τους είναι πάρα πολύ μεγάλος, ωστόσο σημείωσε πως «μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε σχετικά καλά, ιδίως αν συγκρίνουμε τη χώρα μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Όμως, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Είναι πολύ κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες και γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να πάρουμε οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο χρειαστεί», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «όλα είναι πάνω στο τραπέζι» και εξήγησε: «Κάθε μέρα το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει συσκέψεις με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, αλλά, και όλες τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επιτελείων των οικονομικών υπουργείων. Θα πάρουμε όποιες αποφάσεις χρειάζονται. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v