Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πανδημία στις… οθόνες του υπουργικού συμβουλίου

Με τηλεδιάσκεψη η σημερινή συνεδρίαση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ικανοποίηση από την ανταπόκριση των πολιτών στο μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Δυσφορία Μαξίμου για Πατούλη.

Η πανδημία στις… οθόνες του υπουργικού συμβουλίου

Ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των πολιτών στην πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου της περιορισμένης κυκλοφορία, δηλώνουν στην κυβέρνηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, εκτιμούν, έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα την ανάγκη πιστής εφαρμογής της απόφασης, με αποτέλεσμα η χθεσινή εικόνα της πρωτεύουσας -πλην των καθυστερήσεων από τον αστυνομικό έλεγχο- να είναι ενθαρρυντική, τουλάχιστον σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, για τη συνέχεια.

Τα νέα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα, θα τεθούν επί τάπητος στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό με τηλεδιάσκεψη. Θέμα της συνεδρίασης είναι τα μέτρα αντιμετώπισης και οι συνέπειες του κορωνοϊού και εισηγητές θα είναι οι πλέον αρμόδιοι υπουργοί για το θέμα, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Κικίλιας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Νίκος Χαρδαλιάς.

Με τη συγκεκριμένη δύσκολη απόφαση, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές, η οποία -διευκρινίζουν- δεν ήταν πολιτική αλλά εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής και του υπουργείου Υγείας, στόχος είναι να μη διαδοθεί γρήγορα ο ιός, να κερδηθεί χρόνος και να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στα περιστατικά που θα προκύψουν.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα συγκεκριμένα μέτρα και ο έλεγχός τους, όσο πιο αυστηρά είναι τόσο λιγότερο θα κρατήσουν», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή συστράτευση κράτους και κοινωνίας, με τους πολίτες να συμμορφώνονται πλέον με τους κανόνες».

Την ίδια ώρα, εκνευρισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, όσον αφορά το αίτημα που διατύπωσε, να ανοίξουν 2.000 κλίνες ΜΕΘ.

«Φθηνό λαϊκισμό»

«Εκτός από τους πολίτες, σε αυτή τη φάση επιβάλλεται να επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα και οι πολιτικοί. Αντίθετα, ανεδαφικά αιτήματα ισοδυναμούν με φθηνό λαϊκισμό. Ουδείς έχει το δικαίωμα να δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες σε τόσο δύσκολες ώρες για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και συνεχίζουν: «Η κυβέρνηση έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας σε προσωπικό και υποδομές, προσπάθεια η οποία συνεχίζεται σταθερά, με μόνο μέλημα τη θωράκιση του συστήματος έναντι των αυξημένων απαιτήσεων που προκαλεί ο κορωνοϊός».

Πέραν της οργάνωσης στον τομέα της υγείας, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τη μεγάλη οικονομική ύφεση που επιφέρει η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί να λάβει μέτρα ενίσχυσης της επιχειρήσεων και εργαζομένων, στοχευμένα, καθώς η εικόνα που υπάρχει είναι πως δεν έχει παραλύσει όλη η οικονομία, αφού υπάρχουν κλάδοι που δεν χρειάζονται βοήθεια.

Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως το προσδιορίζει στενός του συνεργάτης, είναι να προστατεύσει θέσεις απασχόλησης, να διασφαλίσει την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών και να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τα νοικοκυριά για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι ξεκάθαρο όμως, συνεχίζει η ίδια πηγή, ότι δεν υπάρχει απεριόριστος δημοσιονομικός χώρος και για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί, με αργά έστω βήματα, λόγω και των έκτακτων συνθηκών, το σχέδιο στο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα. Έτσι, κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων στα νησιά υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, καθώς και η αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, οι δύο ΠΝΠ «αποτελούν απάντηση στη διπλή κρίση, του μεταναστευτικού και της δημόσιας υγείας, που ειδικά στα νησιά αλλά και αλλού συνδυάζονται έντονα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v