Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την απειλή νέων περιοριστικών μέτρων κραδαίνει η κυβέρνηση

Στο τραπέζι στοχευμένες παρεμβάσεις σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ. Μήνυμα μέσω της παραλίας στη Θεσσαλονίκη. Η «συμμόρφωση» των.. άτακτων πολιτών, κομβική για πιο σκληρές αποφάσεις.

Την απειλή νέων περιοριστικών μέτρων κραδαίνει η κυβέρνηση

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει  περισσότερα περιοριστικά μέτρα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα, όμως, όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθοριστική θα είναι η στάση των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι ο καιρός βελτιώνεται, με την αλλαγή της ώρας η μέρα μεγάλωσε και ενόψει και του κρίσιμου «κρας τεστ» των ημερών του Πάσχα, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ολοένα και περισσότερο κουρασμένοι ψυχολογικά πολίτες να παρεκκλίνουν των οδηγιών της πολιτείας, ανατρέποντας τα θετικά μέχρι στιγμής δεδομένα.    

Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης «στρώνει το χαλί» για τη διαρκή συμμόρφωση της κοινωνίας, εξηγώντας ότι «φέτος είναι αλλιώς. Δεν είναι όπως κάθε χρόνο. Γιατί φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με πίστη ότι θα τα καταφέρουμε».

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε πιο αυστηρούς τόνους, ήταν σαφής: «Όσο τηρούνται οι κανόνες, δεν χρειάζεται να πάμε σε νέα μέτρα. Εάν όμως κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, τότε η επιλογή είναι μονόδρομος: περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα», προειδοποίησε, πετώντας το γάντι στους πολίτες που μέχρι στιγμής δεν τηρούν, όπως πρέπει, τους εδώ και εννέα μέρες περιοριστικούς όρους. Δείγμα γραφής ήταν άλλωστε και η απόφαση να κλείσει η παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου χθες συγκεντρώθηκαν πολλοί κάτοικοι της πόλης.

Η αλήθεια είναι άλλωστε ότι σε γενικές γραμμές στην κυβέρνηση είναι ευχαριστημένοι από τη συμπεριφορά των πολιτών, ωστόσο το τελευταίο τριήμερο, σε παραλίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η ταυτόχρονη παρουσία πολλών πολιτών προκάλεσε ανησυχία στις αρχές. 

Συντονισμός και αποτροπή

Η κυβέρνηση και ειδικά τα αρμόδια υπουργεία, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, επιχειρώντας τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την αποτροπή δυσάρεστων σχετικών εξελίξεων.

Προσώρας στο τραπέζι έχουν πέσει επιμέρους στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους χώρους, όπως οι λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ και όχι η επιβολή γενικότερων απαγορεύσεων, ωστόσο, όλα θα κριθούν ανάλογα με τις εξελίξεις, τη στάση του κόσμου και φυσικά την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας.  

Στη… συμμόρφωση των πολιτών η κυβέρνηση ευελπιστεί να συμβάλουν και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες και τα οποία ανακοινώνονται επί καθημερινής βάσης, ως παράδειγμα προς αποφυγήν για τους υπόλοιπους. Όπως ξεκαθαρίζουν, οι συγκεκριμένες ποινές δεν αποτελούν εισπρακτικά μέτρα, όσο πρόληψης και αποτροπής δυσάρεστων καταστάσεων κατά το επόμενο διάστημα.  

Ιδιαίτερη προσοχή η κυβέρνηση θέλει να δώσει στην περίπτωση των γηροκομείων της χώρας και στους κινδύνους που υπάρχουν μέσα σε αυτά να εξαπλωθεί ραγδαία ο κορωνοϊός, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε άλλες χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με την υφυπουργό  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των συστάσεων του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τα γηροκομεία θα στελεχωθούν με γρήγορους ρυθμούς με 500 επιπλέον υπαλλήλους, ενώ ιδιαίτερη προστασία θα λαμβάνουν οι άστεγοι και οι χρήστες ναρκωτικών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v