Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα… Σάββατα «πονοκεφαλιάζουν» το Μαξίμου

Ο προβληματισμός για τις τράπεζες και ποιες σκέψεις υπάρχουν για την ομαλή λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Οι λαϊκές αγορές, οι εκκλησίες και οι περιορισμοί των μετακινήσεων. Ενθαρρυντική η έμπρακτη στήριξη του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Τα… Σάββατα «πονοκεφαλιάζουν» το Μαξίμου

Η χθεσινή εικόνα των τραπεζών, με τις ουρές κυρίως από ηλικιωμένους πολίτες, ήρθε να επιτείνει τον προβληματισμό στην κυβέρνηση όσον αφορά τον κίνδυνο της  ταχείας διασποράς του ιού.

«Ό,τι χτίζουμε όλο αυτόν τον καιρό, ανά πάσα στιγμή μπορεί να τιναχθεί στον αέρα, επειδή κάποιοι επιμένουν να μη λαμβάνουν υπόψη τους τις συστάσεις των ειδικών», αναφέρει κυβερνητική πηγή, η οποία παράλληλα υπογραμμίζει την κρισιμότητα του επόμενου 20ημέρου, έως και το Πάσχα, ενώ εστιάζει στην ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση που παρουσιάζουν τα σούπερ μάρκετ, κυρίως τα Σάββατα.

Ιδίως η κοσμοσυρροή το προηγούμενο Σάββατο, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα θα ήταν κλειστά την επόμενη μέρα, δεν έμεινε απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Ανάπτυξης, που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ένας εξ αυτών, όπως έχει ήδη πει ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η μονοδρόμηση σε διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, ενώ έχει τεθεί ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων το άνοιγμά τους τις Κυριακές, με στόχο την αποσυμφόρηση.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ούτε επίσης για τον πιο ασφαλή τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, όπου κι εκεί παρατηρείται συνωστισμός. Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας δύο λαϊκών αγορών στον Δήμο Ιλίου, λόγω της μη τήρησης των ειδικών ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία τους τη συγκεκριμένη περίοδο, ευελπιστώντας ότι ίσως αυτή η απόφαση θα αποτελέσει παράδειγμα συμμόρφωσης άλλων, αντίστοιχων περιπτώσεων.

Επί τάπητος βρίσκεται και το ενδεχόμενο να μπουν περιορισμοί στον χρόνο για καθεμία από τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, από τη στιγμή που κάποιοι -σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική- «χρησιμοποιούν τις δυνατότητες εξόδου από το σπίτι τους με τρόπο καταχρηστικό».

Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, επαναλαμβάνουν στην κυβέρνηση, «ανταποκρίνεται στις συστάσεις με τρόπο απόλυτα ικανοποιητικό. Δυστυχώς, ωστόσο, ορισμένοι άλλοι επιμένουν να μην τα λαμβάνουν υπόψη τους, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους», τονίζουν.

«Απαράδεκτες και ακατανόητες»

Όσον αφορά τις τράπεζες, κατά τις ίδιες πηγές, οι εικόνες που παρατηρήθηκαν τις δύο προηγούμενες μέρες  «ήταν απαράδεκτες και ακατανόητες», παρόλο που δόθηκε δεκαήμερη παράταση στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας για την εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Πέραν εξάλλου της απόφασης για περιορισμό στην κίνηση των πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, χθες, με στόχο την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, αποφασίστηκε η λήψη  πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα, με τη Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς να μπαίνει σε καραντίνα, ενώ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδας, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. Αντίστοιχες αποφάσεις δεν αποκλείεται να ληφθούν και για άλλες περιοχές της χώρας, εφόσον παρατηρηθούν αυξημένα κρούσματα ασθενών με τον ιό.

Σχετικά με τις εκκλησίες, σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το ενδεχόμενο από την Κυριακή των Βαΐων, 12 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα να τελεστούν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. 

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στο αεροδρόμιο, όπου παρελήφθησαν 8,34 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες από την Κίνα, που είναι μέρος των 13,5 εκατομμυρίων της  δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση. Ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και τη συνεργασία του με το κράτος, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά. 

Πριν από τη χθεσινή παραλαβή, προηγήθηκαν μία ακόμα, 1,7 εκατομμυρίων μασκών από την Κίνα μετά από δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών, η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και η παραλαβή από τη χώρα της Κίνας, ως δωρεά, 1.200.000 μασκών και υγειονομικού υλικού.

Επίσης, μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 120 μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, συγκεντρώνοντας πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά υγειονομικού υλικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v