Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωβουλή: «Εξεταστική» για τις προσφυγικές δομές

Στη συζήτηση η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου εξέτασε την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ευρωβουλή: «Εξεταστική» για τις προσφυγικές δομές

Αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα ζητούν οι ευρωβουλευτές που συζήτησαν σήμερα την κατάσταση μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούν για την ιδιαίτερη κατάσταση λόγω της πανδημίας.

Η ΕΕ, τονίζει το σχετικό Δελτίο Τύπου, θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά στα σύνορα της Ελλάδας, λένε μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, τα οποία προειδοποίησαν επίσης για τον κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19 στις δομές των αιτούντων άσυλο.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η πανδημία αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι καμία χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες παγκόσμιες προκλήσεις μόνη. Χαιρέτισαν τη δέσμευση για τη μετακίνηση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά της Ελλάδας σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά ζήτησαν διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του μέτρου και για τον κατάλογο των χωρών που συμμετέχουν. Αρκετοί ζήτησαν την επέκταση του μέτρου σε άλλες ευπαθείς ομάδες αιτούντων άσυλο και στις οικογένειες που βρίσκονται στις δομές.

Άθλιες συνθήκες

Πολλοί ευρωβουλευτές ανησυχούν για την πιθανή εξάπλωση του COVID-19 στις υπερπλήρεις δομές στα ελληνικά νησιά, δεδομένων των ήδη άθλιων συνθηκών στις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι εκεί. Κάποιοι πρότειναν τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα ή τη χρήση άδειων ξενοδοχείων για να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ άλλοι αντέδρασαν στην προοπτική άλλων μετεγκαταστάσεων φοβούμενοι τη δημιουργία προβλημάτων δημόσιας τάξης.

Η συζήτηση στράφηκε επίσης στην κρίση που ακολούθησε την ανακοίνωση της Τουρκίας πριν από ένα μήνα ότι θα επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων σε έδαφος της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η αλληλεγγύη με τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας και καταδίκασαν την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς. Αρκετοί ομιλητές αμφισβήτησαν την απόφαση των ελληνικών αρχών να μη δεχτούν αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα, επαναλαμβάνοντας ότι, ως συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση της Γενεύης, όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται το δικαίωμα υποβολής αίτησης για διεθνή προστασία.

Στη συζήτηση η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου εξέτασε την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια αυξημένη κρίση με τις αφίξεις και τεράστιες πιέσεις και μίλησε για 100.000 ανθρώπους από τους οποίους 40.000 είναι στα νησιά και 19.000 στη Μόρια. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 86% από τον Ιούλιο του 2019 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μιλώντας για το άσυλο ο κ. Μηταράκης είπε ότι «βελτιώνουμε το νομικό πλαίσιο και σεβόμαστε τις διεθνείς υποχρεώσεις». Εξήγησε δε ότι από 1ης Απριλίου δεν υφίστανται τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα σύνορα με την Τουρκία και για την προστασία και της ανθρώπινης υγείας.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε σε όσα ακούστηκαν περί «απωθήσεων» τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις φήμες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, καθώς γίναμε αποδέκτες «fake news» που αποδείχθηκαν μέσα σε λίγες ώρες πόσο παραπλανητικά ήταν. «Σας θυμίζω», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «ότι ο κ. Ερντογάν είπε την πρώτη μέρα ότι ήταν 60.000 εκείνοι που οδεύουν προς την Ευρώπη και την επομένη είπε ότι έφτασαν τις 160.000, λέγοντας ουσιαστικά ψέματα για να διαμορφώσει ένα κλίμα για να ωθήσουν και άλλους ανθρώπους δυστυχισμένους να προσεγγίσουν την ελληνική μεθόριο».

Στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς , η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson και η υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κροατίας Terezija Gras εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου. Συμμετείχαν επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri και ο Γάλλος επικεφαλής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ Michael O'Flaherty.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v