Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομικές ανάσες από Ευρώπη περιμένει η κυβέρνηση

Πού στηρίζει τις προσδοκίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο νέου μνημονίου. Ικανοποίηση από τις δύο νέες δημοσκοπήσεις για τους χειρισμούς της κρίσης.

Οικονομικές ανάσες από Ευρώπη περιμένει η κυβέρνηση

Η ευρεία αποδοχή που τυγχάνει -βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων- η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της πανδημίας δεν καθησυχάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως και ο ίδιος γνωρίζει καλά, οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές, η υγειονομική περιπέτεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη («ίσως βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής», είπε χθες στη Βουλή) και τα δεδομένα εύκολα ανατρέψιμα. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι πάντα ορατός και γι’ αυτό επί καθημερινής βάσης γίνεται έκκληση στους πολίτες για τήρηση των συστάσεων των ειδικών, την ίδια ώρα που και η ύφεση στην οικονομία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά στο γεγονός ότι η πρωτόγνωρη κρίση είναι παγκόσμια και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, η οποία άλλωστε -όπως λέει- δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» για τους εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε σε κοινή πρωτοβουλία μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες της Ε.Ε. ζητώντας την έγκριση ενός κοινού ομολόγου, το οποίο θα μπορούσε να διασφαλίσει χαμηλότοκο δανεισμό για όλες τις χώρες και να χρηματοδοτήσει αναγκαίες δράσεις, ώστε τα κράτη-μέλη να μην έχουν μπροστά τους οποιοδήποτε κίνδυνο ρευστότητας.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντικό», καθώς ενσωματώνει σχεδόν όλα τα αιτήματα που είχε καταθέσει πριν από δύο εβδομάδες σε σχετική επιστολή του στην αρμόδια Επίτροπο. Στόχος του, να μπορέσει η Ελλάδα να απορροφήσει εντός του 2020 ακόμα περισσότερα κονδύλια, με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.

Γενική σύμπνοια

Η χώρα μας, λένε στο κυβερνητικό επιτελείο, «καλύπτεται πλήρως από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», παραπέμποντας στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, στην απόφαση του Eurogroup για απαλλαγή από τον δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. και στην απόφαση του Ecofin για τη ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Το πλαίσιο υπάρχει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρήζει ενίσχυσης», σημειώνει κυβερνητική πηγή.

Στα δημοσιονομικά μέτρα, η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι υπάρχει μια γενική σύμπνοια, ωστόσο κοινή πεποίθηση είναι πως το σύστημα θα χρειαστεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περισσότερη χρηματοδότηση. «Όπως επιμένουμε και στην κοινή προμήθεια υλικών για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν, όταν όλος ο πλανήτης κυνηγά συγκεκριμένες προμήθειες από πολύ συγκεκριμένες και περιορισμένες πηγές προμηθειών. Στα κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινές λύσεις», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, που απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο νέου μνημονίου, το οποίο έχει βάλει στον δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας και τις σχετικές προειδοποιήσεις προς τον πρωθυπουργό.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή, επέστρεψε την… μπάλα στο «γήπεδο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «όσοι σπεύδουν να πλειοδοτήσουν σε ατέλειωτες παροχές (με αφορμή την πανδημία), σπρώχνουν την Ελλάδα από τώρα σε νέο μνημόνιο». Όπως σημειώνουν στο επιτελείο του, «σκληροί όροι και προϋποθέσεις επιβάλλονται όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Αυτή τη στιγμή δεν συζητείται και δεν υφίσταται κανένα τέτοιο σενάριο».

Αναφορικά με τις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες (της Pulse για τον ΣΚΑΪ και της Alco για το Open), κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «τα ευρήματα και στις δύο κάνουν απόλυτα σαφές ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι τα προληπτικά μέτρα που έχουν έγκαιρα παρθεί από την κυβέρνηση, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, εξηγούν τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων με αυτά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v