Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βροχή ερωτήσεων του ΣΥΡΙΖΑ για νέα μέτρα στήριξης

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας για εργαζόμενους σε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης, τη λήψη μέτρων στήριξης εργαζόμενων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, καθώς και για την ενίσχυση επιχειρήσεων στο νέο πλαίσιο της ΕΕ.

Βροχή ερωτήσεων του ΣΥΡΙΖΑ για νέα μέτρα στήριξης

Βροχή ερωτήσεων καταθέτουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας 30.333 εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης, τη λήψη μέτρων στήριξης πλέον των 25.000 εργαζόμενων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, καθώς επίσης για την ενίσχυση επιχειρήσεων και αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσεις από τις 19/03/20 προσωρινό πλαίσιο υποστήριξης που μετέβαλε άρδην το περίγραμμα για την κρατική ενίσχυση.

Παράλληλα η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» τόνισε: «Μεγάλες ομάδες εργαζομένων είναι παντελώς ακάλυπτοι. Οι εργαζόμενοι με εργόσημο, όσοι έκαναν κάποια μεροκάματα τον μήνα, οι εργολαβικοί -αν η εταιρεία με άμεση σχέση εργασίας δεν είναι στους ΚΑΔ-, οι εργαζόμενοι με δανεισμό, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, όλοι αυτοί δεν λαμβάνουν ούτε το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ για τον ενάμιση μήνα», τόνισε . Σημείωσε επίσης ότι «πάρα πολλοί εποχιακά εργαζόμενοι είναι εντελώς ακάλυπτοι λόγω της διάκρισής τους με βάση τον χρόνο λήξης της επιδότησης ανεργίας που λάμβαναν».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν και είναι για την κυβέρνηση αόρατοι. Η ΝΔ έκανε παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός που επιτείνουν την επισφάλεια. Από τα πρώτα μέτρα που φρόντισε να καταργήσει ήταν η προστασία των εργολαβικών εργαζομένων. Τώρα επιβεβαιώνεται ότι τους έχει παντελώς ξεχασμένους. Δεν μπορούν να λάβουν ούτε αυτό το πενιχρό επίδομα για τις άμεσες ανάγκες τους».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, κινείται με τρόπο που «χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί κάνει τέτοιου τύπου επιλογές, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες κινούνται στην κατεύθυνση της καταβολής μισθών από το κράτος και της διατήρησης των σχέσεων εργασίας στο επίπεδο που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτή την περίοδο για να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία είτε για να αποδεσμεύσουν προσωπικό οι επιχειρήσεις είτε για να αλλάξουν τις σχέσεις εργασίας και να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθών στο 50%».

Εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις

«Άμεσες και εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις» στο μέτωπο της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Αυτό που δεν πρέπει να γίνει, είναι να χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας και να δούμε λουκέτα στις επιχειρήσεις» πρόσθεσε, καλώντας «για ριζοσπαστικά μέτρα και γενναία ένεση ρευστότητας στην αγορά, ώστε να σταθούν στα πόδια τους επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

«Έχουμε τις δημιοσιονομικές δυνατότητες για δομικές παρεμβάσεις», τόνισε, αναφερόμενος στη μη ισχύ των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, τη μη εγγραφή των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στον προϋπολογισμό, καθώς και «στο μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας δίνει μία δημοσιονομική ισορροπία που δεν είχε ποτέ η χώρα μας».

Ο Αλ. Χαρίτσης αντέτεινε ότι «την ώρα που η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία προβαίνουν σε γενναίες παρεμβάσεις άνω του 20% του ΑΕΠ, την ώρα που η Γερμανία, ενώ κλείνει τα μάτια για τις άλλες χώρες, στο εσωτερικό της δίνει άνω του 50% του ΑΕΠ, τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αγγίζουν μόλις το 3,5% του ΑΕΠ». «Όμως, οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης ήρθαν για να μείνουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με μέτρα-ασπιρίνες», υπογράμμισε.

Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Στην «αδυναμία 30.333 εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης να λάβουν το επίδομα ανεργίας και να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία» αναφέρονται με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον υπογράφοντα τον Χρ. Γιαννούλη. 

Σύμφωνα με τους βουλευτές, τα 18μηνα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν λήξει, ωστόσο όσοι συμμετείχαν:

  • αδυνατούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας διότι δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις
  • «έχουν αποκλειστεί με βάση τη σχετική ΚΥΑ από τον Β κύκλο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας εντελώς αυθαίρετα και αναίτια"
  • δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μοριοδότησής τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν στα επόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που θα προκηρυχθούν
  • δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για διάφορους κλάδους εργαζομένων που πλήττονται από τη σημερινή συγκυρία της πανδημίας του ιού covid 19, με αποτέλεσμα να στερούνται και του βοηθήματος των 800 ευρώ

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «οι 30.333 πρώην εργαζόμενοι στο παραπάνω πρόγραμμα αν και έχουν εξαιρετική εμπειρία από την απασχόλησή τους σε κρίσιμους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής πρόνοιας, σήμερα και υπό τις συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας». Υποστηρίζουν, επίσης, ότι «η εξαίρεσή τους από τα μέτρα στήριξης, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αποτελεί τιμωρία για μια κατηγορία εργαζομένων, που πραγματικά εργάσθηκε με ζήλο σε απαιτητικές υπηρεσίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες όλης της χώρας και ιδίως στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας».

Τέλος, ζητούν «να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, να επιτραπεί να μετέχουν στον β' κύκλο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, να μοριοδοτηθούν για τα επόμενα προγράμματα που θα προκηρυχθούν και να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, που πλήττονται από την πανδημία του ιού covid 19».

Επισιτισμός

Τη λήψη μέτρων στήριξης πλέον των 25.000 εργαζόμενων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, «που συνεχίζουν να μένουν εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων», ζητούν με ερώτησή τους, προς τους υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Οικονομικών, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα την Αικ. Νοτοπούλου.

Σύμφωνα με τους βουλευτές «καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα» οι εξής κλάδοι:

  • Όσων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους 2019, πλην του τακτικού επιδόματος ανεργίας για το διάστημα του 3μηνου, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης, πόσο μάλλον στη δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
  • Όσων εργαζομένων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 2020, δικαιούνται το τακτικό επίδομα ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον στην δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
  • Όσων εργαζομένων δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, όπως π.χ. εργαζομένων με συμβάσεις μιας ημέρας, οι οποίοι έλαβαν μόνο το ειδικό εποχικό επίδομα.
  • Όσων εργαζομένων συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου.

Στήριξη επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινό πλαίσιο υποστήριξης (Τemporary Framework) που μετέβαλε άρδην το πλαίσιο για την κρατική ενίσχυση βάσει του Άρθρου 107 της Συνθήκης της ΕΕ. Το πλαίσιο παρέχει τις παρακάτω νέες πέντε δυνατότητες, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Απευθείας κρατικής εγγύησης και φορολογικών ελαφρύνσεων
  2. Απευθείας χορήγησης κρατικών δανείων με προνομιακούς όρους
  3. Δυνατότητα βραχυπρόθεσμης ασφαλείας εξαγωγών
  4. Εγγύησης για τραπεζικό δανεισμό
  5. Δικλείδες ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα ως οχήματος μεταφοράς ενισχύσεων σε δανειολήπτες

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Ποιες από τις παραπάνω δυνατότητες έχει αξιοποιήσει το Υπουργείο και με ποιες ακριβώς προτάσεις έχει καταθέσει στις ευρωπαϊκές αρχές;
  • Ποια είναι η μέριμνα, βάσει των παραπάνω εργαλείων, για νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο μετοχολόγιο του Δημοσίου ή του ΤΑΙΠΕΔ όπως: η ΛΑΡΚΟ, η ΔEΗ, η ΕΑΣ, η ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ, οι Οργανισμοί Λιμένων, άλλων στρατηγικών εταιριών όπως: τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά κ.ο.κ.;
  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να προστατεύσει επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα από επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο κ.ά.; Θα προχωρήσει απρόσκοπτα το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων;
  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξαγορά ιδιωτικών εταιριών με βαρύνουσα σημασία σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για το Εθνικό Προϊόν; Έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μετοχοποίηση χρέους σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί σε προγράμματα διάσωσης ήδη προβληματικών επιχειρήσεων παραγνωρίζοντας τις παραπάνω Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v