Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξορκίζει… υπεραισιοδοξία και πρόωρες κάλπες το Μέγαρο Μαξίμου

Ο κίνδυνος παρέκκλισης του βασικού στόχου και τα μηνύματα Χαρδαλιά - Τσιόδρα. «Θα γίνουν όλα όταν και όπως πρέπει», ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση. Οι συνέπειες της πανδημίας και η… πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα.

Ξορκίζει… υπεραισιοδοξία και πρόωρες κάλπες το Μέγαρο Μαξίμου

Να «μαζευτεί» η υπεραισιοδοξία που καλλιεργήθηκε τα τελευταία 24ωρα, όσον αφορά την επιστροφή στην… κανονικότητα, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαπιστώθηκε ότι στον δημόσιο διάλογο αρχίζει να ξεχνιέται το «δύσκολο σήμερα» και οι περισσότεροι να ασχολούνται με την άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας. Κάτι που, όπως συμφωνήθηκε, είναι απόλυτη παρέκκλιση του βασικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά: «Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και θα ήθελα να το τονίσω επειδή βλέπουμε να αναπτύσσεται μία συζήτηση περί αποκλιμάκωσης των μέτρων. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη να δούμε πότε τελειώνει όλο αυτό, πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι δεν είμαστε εκεί. Μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμία χαλάρωση», τόνισε και αυτό το ύφος θα χαρακτηρίζει την κυβερνητική ρητορική όλο το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν τις επόμενες μέρες αλλά και το γεγονός ότι ανέκαθεν την περίοδο του Πάσχα, ο κόσμος έχει αυξημένες τάσεις εξόδου από τις κατοικίες, στην κυβέρνηση θέλουν να περάσουν το μήνυμα πως η κρισιμότητα των στιγμών εξακολουθεί και ο υγειονομικός «πόλεμος» συνεχίζεται.

Ακολούθως και εφόσον τα πράγματα έχουν πορευτεί βάσει του σχεδιασμού, σιγά σιγά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον χρόνο και τους όρους της πιθανής αποκλιμάκωσης των μέτρων.

«Με το πάτημα ενός κουμπιού»

«Προφανώς και θα υπάρξει οργανωμένο σχέδιο, που θα εκπονηθεί προσεκτικά με τη  γνώμη και των ειδικών και θα υλοποιηθεί σταδιακά. Όπως είχε σχέδιο για να κινηθεί εγκαίρως στη λήψη προστατευτικών μέτρων, ο πρωθυπουργός θα λειτουργήσει ανάλογα και για σταδιακό "ξεκλείδωμα" των απαγορεύσεων, αλλά και για την επόμενη μέρα οικονομίας», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διευκρινίζει πάντως ότι «δεν θα επανέλθουν όλα στην πρότερη κατάστασή τους με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα γίνουν όλα όταν και όπως πρέπει».

Προς το παρόν, πάντως, ενόψει και των αγίων ημερών που πλησιάζουν, οι σκέψεις για αυστηροποίηση υπάρχουν στο τραπέζι. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση των προστίμων για όσους επιδείξουν παραβατική συμπεριφορά και είναι υπότροποι, ενώ θα αυξηθεί ο έλεγχος στις εθνικές οδούς -νέες και παλαιές.

«Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, κάποια στιγμή να αφήσεις τα φρένα, ξανά και ξανά, ώσπου να φτάσεις με ασφάλεια στον προορισμό», τόνισε γλαφυρά ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας ότι «η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα».

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν μετ’ επιτάσεως τα σενάρια που κυκλοφορούν τελευταία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το προσεχές φθινόπωρο. Μολονότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, κυβερνητικός παράγοντας διευκρινίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θεωρεί πολύ πιο σημαντικό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τους πολίτες, από το να κερδίσει για μία ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα, τερματίζοντας την πολιτική του καριέρα». Παραπέμπει μάλιστα και σε δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι «οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς αλλά για να φέρουμε αποτέλεσμα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v