Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στ. Πέτσας: Αργή και μακρόσυρτη η επιστροφή στην κανονικότητα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος». Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η διαφημιστική καμπάνια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στ. Πέτσας: Αργή και μακρόσυρτη η επιστροφή στην κανονικότητα

«Η διαδικασία επιστροφής στην καθημερινότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών απέναντι στα fake news.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σημείωσε πως είναι απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών, καθώς αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όπως είπε, «τα πλέον δύσκολα είναι μπροστά μας και ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος», κάνοντας αναφορά στις δύο φάσεις που υλοποιείται η ενημέρωση. Η πρώτη φάση αφορούσε στα δωρεάν μηνύματα και η δεύτερη φάση προβλέπει το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και επεκτείνεται εκτός από τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, σε εφημερίδες, διαδικτυακά μέσα κ.α. Για να κλείσει επισημαίνοντας «τι θέλουν, να μην κάνουμε ενημέρωση; Nα αφήσουμε τους πολίτες στο σκοτάδι της άγνοιας;».

Παίρνοντας τον λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης τόνισε: «Υπήρχε έτοιμο σχέδιο στη Γραμματεία Τύπου. Αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη και σήμερα δόθηκε αυτή η αρμοδιότητα σε μία εταιρεία», για να προσθέσει «με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να αναγράφονται ποια είναι τα μέσα και τα κονδύλια».

Μίλησε για μία «ανατριχιαστική εικόνα», όπου υπάρχει μόνο το κυβερνητικό αφήγημα και είπε πως «έχει καταργηθεί ο πλουραλισμός». Για να κλείσει, ζητώντας να γίνει ακρόαση του ΕΣΡ.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως «αν κάναμε διαγωνισμό θα θέλαμε έξι με οκτώ μήνες για να προχωρήσουμε» και προσέθεσε «πήραμε την ευθύνη, κάναμε την ΠΝΠ και προχωράμε». Σημείωσε πως θα υπάρξει πλήρης εικόνα ποιοι συμμετείχαν στην καμπάνια, ενώ είπε πως η καμπάνια θα αφορά και στα περιφερειακά μέσα.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση με το νέο πλαίσιο όπου θα εφαρμόζονται δεοντολογικοί κανόνες αλλά και αναλογική κατανομή των κονδυλίων σε εφημερίδες πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας.

Απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της αναβολής της υποχρέωσης πληρωμής της ετήσιας δόσης των τηλεοπτικών αδειών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως το οφειλόμενο ποσό δεν χαρίζεται ούτε διαγράφεται. Η υποχρέωση πληρωμής της δόσης για το 2020 απλώς μετατίθεται χρονικά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα την καταβάλουν, ενώ η φετινή δόση θα επιμεριστεί στις δόσεις των επόμενων ετών.

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στην καμπάνια ενημέρωσης και είπε πως «κανείς δεν είπε να μην γίνει», ωστόσο σημείωσε πως πρέπει να προχωρήσει με τρόπο συναίνεσης. Τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια, ενώ σε ανάλογο κλίμα ήταν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Πρέπει να προσκομίσετε στη Βουλή αναλυτική κατάσταση με τα μέσα ενημέρωσης που θα χρηματοδοτηθούν από τη συγκεκριμένη καμπάνια και τα ποσά που θα πάρει το καθένα» ανέφερε από την αξιωματική αντιπολίτευση η Θεοδώρα Τζάκρη. Τέλος από το Κίνημα Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε πως χρειάζεται «διαφάνεια, νομιμότητα, λογοδοσία και απολογισμός και αντικειμενικά κριτήρια» .


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v