Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης θα δώσει λόγο για τη διαχείριση του δημόσιου Ταμείου

Θα επιμείνει ο Α. Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες στον πρωθυπουργό. «Επέλεξε... το στρίβειν δια της γενικής συζήτησης περί την πανδημία αλλά δεν θα αποφύγει να απολογηθεί».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης θα δώσει λόγο για τη διαχείριση του δημόσιου Ταμείου

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αποφύγει να απολογηθεί για το πώς διαχειρίζεται το δημόσιο και το κοινοτικό χρήμα εν μέσω πανδημίας». Αυτή είναι η προειδοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την κίνηση του πρωθυπουργού να παρακάμψει τη σχετική επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί «γενικά» για την πανδημία και την οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει από το βράδυ της Μ. Τετάρτης ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα ζητούσε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση.

Δύο ημέρες νωρίτερα, μάλιστα, ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέβαλε στον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Μετά τις αποκαλύψεις, ωστόσο, που ξεκίνησαν από τη Μ. Πέμπτη (και συνεχίζονται αμείωτες) για το εξωφρενικό περιεχόμενο των προγραμμάτων «τηλεκατάρτισης» που υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν οι επαγγελματίες επιστήμονες, προκειμένου να πάρουν κορωνο-ενίσχυση 600 ευρώ, ο κ. Τσίπρας άλλαξε γραμμή πλεύσης.

Έτσι, χθες το πρωί κατέθεσε μεν το αίτημά του, μόνο που είχε τη μορφή επίκαιρης ερώτησης στον πρωθυπουργό, με θέμα «την ανεπαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, μέσω εξευτελιστικών προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος». (για τους μη γνώστες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η επίκαιρη ερώτηση έχει τη μορφή πινγκ πονγκ ανάμεσα σ' αυτόν που κάνει την ερώτηση και σε εκείνον που απαντάει, χωρίς στενούς χρονικούς περιορισμούς).

Όπως φάνηκε από την αντίδραση του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης προκρίνει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πανδημία και την οικονομία «γενικά και αόριστα», όπως παρατηρούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.  Κατά την επισήμανσή τους, πάντως, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην επίκαιρη ερώτηση «και θα την καταθέτει ξανά και ξανά μέχρι να απαντηθεί».

Πόσο μάλλον που, όπως προκύπτει από τις Βρυξέλλες, είχε δοθεί η δυνατότητα στις χώρες-μέλη, λόγω της πανδημίας, να διαχειρισθούν «ελεύθερα» τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τους επιστήμονες, χωρίς δηλαδή να είναι υποχρεωτική η διαδικασία της τηλεκατάρτισης. Και πάλι όμως, οι ίδιες πηγές δίνουν ελάχιστες πιθανότητες να την απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης: «Το πιθανότερο είναι να πει πως εξήντλησε την υποχρέωση ενημέρωσης με τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και να ‘στείλει’ στον κ. Τσίπρα τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είναι ο αρμόδιος υπουργός για την ‘τηλεκατάρτιση’ των επιστημόνων μέσω των ΚΕΚ», λένε.

«Όσο και να το αποφεύγει, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού και να απολογηθεί. Τόσο για το φιάσκο σε βάρος των επιστημόνων, όσο και για το πάρτι αδιαφάνειας και τον χορό εκατομμυρίων σε ΚΕΚ, με πρόσχημα τη δήθεν ενίσχυση δικηγόρων και μηχανικών», συνεχίζουν οι πηγές της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κουραστεί να επανακαταθέτει την ερώτηση, μέχρι να έρθει στη Βουλή με απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Γνωστό το πρόβλημα στο Κρανίδι

Πέραν τούτου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σηκώνει» το θέμα με τα μαζικά κρούσματα (150) σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι. Κι αυτό διότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ελάσσων αντιπολίτευση (πλην της Ελληνικής Λύσης) έκαναν επίμονες συστάσεις στο υπουργείο Υγείας να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι πρόσφυγες ή οι Ρομά.

«Αντί γι' αυτό, υποτίμησαν το πρόβλημα», λένε, παραπέμποντας και στις δηλώσεις του πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Κατά τον οποίον, η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως, πριν από 20 ημέρες, για την κατάσταση στη δομή στο Κρανίδι, από τον δήμαρχο Ερμιονίδας, με παραλήπτες τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας , τον υπουργό Υγείας, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Εξηγήσεις (και) για τα παραπάνω θα ζητήσει επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v