Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Τρεις μήνες παράταση στην προστασία 1ης κατοικίας

Θα συνεχίσουν να εισπράττουν επίδομα εργαζόμενοι που επηρεάζονται από την κρίση. Στήριξη από το κράτος στα εισοδήματα όσων αναγκαστούν σε μερική απασχόληση. Πρόγραμμα-γέφυρα για την 1η κατοικία.

Μητσοτάκης: Τρεις μήνες παράταση στην προστασία 1ης κατοικίας

Μέτρα για τη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (τις εξειδικεύσεις θα κάνει το οικονομικό επιτελείο το απόγευμα). Όπως είπε:

* Μέχρι να αρθεί και η τελευταία επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχιστεί το επίδομα στήριξης στους εργαζόμενους.

* Οσοι επιστρέφουν στη δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρεία κλίμακα για ενίσχυση των εργαζόμενων από το κράτος. Χρηματοδότηση θα δοθεί κυρίως από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE. 

* Δεν θα κινδυνεύσει κανένα σπίτι. Τρεις μήνες παράταση για την πρώτη κατοικία. Μετά τον Ιούλιο, θα υπάρξει πρόγραμμα-γέφυρα, που θα προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος, με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο.

Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και τη λογοδοσία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε ότι η ΠΝΠ που θα εκδοθεί σήμερα θα είναι η τελευταία και το κοινοβούλιο θα επιστρέψει σε κανονική λειτουργία.

Όπως είπε, η κυβέρνηση έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή: την προστασία της υγείας παρά το τεράστιο κόστος για την οικονομία. Δαπανήθηκαν πολλοί πόροι και τώρα περνάμε σταδιακά στην επόμενη φάση.

Οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι δραματικές, πρωτόγνωρες, παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, η χώρα απαλλάχτηκε από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ οι τράπεζες απέκτησαν πρόσβαση στην ΕΚΤ για φθηνότερο δανεισμό. Παράλληλα υπήρξαν διευκολύνσεις για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε επίπεδο υγείας θα είναι εν μέρει και το διαβατήριο για την ανάκαμψη. Όπως είπε, η Ελλάδα θα διαθέσει 24 δισ. συνολικά για στήριξη των εισοδημάτων και βοήθεια προς τις επιχειρήσεις.

Στόχος είναι η προστασία της απασχόλησης, τόνισε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει ισόποσο επίδομα σε όλους τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούσε εκ του ασφαλούς σε σχέδια στήριξης της οικονομίας αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένα. Λέει «ξοδέψτε, αλλά δεν λέει σε ποιους. Ποτίζετε ένα δέντρο που δεν υπάρχει πια: το λεφτόδεντρο». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αιτήματα για «επιτάξεις» ιδιωτικών ΜΕΘ ήταν μόνο για εντυπώσεις. Δεν ξεπεράστηκαν οι ανάγκες του ΕΣΥ. Αν το είχαμε κάνει, θα είχαμε πληρώσει χωρίς λόγο 7 εκατ. ευρώ.

Εχουμε πόλεμο μπροστά μας, να μοιραστεί δίκαια το βάρος 

«Έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, πρέπει να έχουμε πάντα εφεδρείες και το βλέμμα στραμμένο στην ημέρα της επανεκκίνησης», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Δεχθήκαμε μια σκληρή επίθεση, η οικονομία υπέστη ένα ισχυρό πλήγμα. Τα στοιχεία ευτυχώς δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε, επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει. Την ίδια στιγμή η χώρα κινείται χωρίς το βάρος των υπερβολικών πλεονασμάτων, η αξία των ομολόγων της αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, το κράτος εξακολουθεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους από αγορές. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες σελίδες του διεθνούς τύπου ως ένα μοντέλο αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όλα αυτά αποτελούν ασφαλή αφετηρία για τη φάση που διανύουμε τώρα».

Τώρα, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «στόχος είναι η υγεία των συμπολιτών μας να μπορέσει να απλωθεί και στην οικονομία. Πάνω στον επίλογο της υγειονομικής κρίσης, θα αποτυπώνεται ο πρόλογος μιας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η ύφεση θα αφορά όλους, άρα οι λύσεις συμμετρικές και συνολικές, μάλιστα με ξεχωριστή δυναμική στα κράτη που έδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά, τούτη τη φορά δεν είναι μόνη αλλά πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση».

Οι δυσκολίες, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «θα είναι σοβαρές. Οφείλουμε να μοιραστούμε δίκαια το βάρος τους. Είναι ενθαρρυντικό ότι σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας μας πιστεύει ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Είναι εθνική κατάκτηση χωρίς κομματικό χρώμα, θα είναι μεγάλη κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα να μην επιτρέψουμε η τοξικότητα του παρελθόντος να αμφισβητήσει την εθνική ενότητα. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v