Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις αποδέκτες των μηνυμάτων Μητσοτάκη

Πού στόχευσε ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Το μοίρασμα των βαρών και ο φόβος για τη μεσαία τάξη. Η «πλειοδοσία ανέξοδων παροχών» και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού το επόμενο διάστημα.

Οι τρεις αποδέκτες των μηνυμάτων Μητσοτάκη

Με τη χθεσινή του συνέντευξη στο Star, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δώσει απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα που είχαν τεθεί στον δημόσιο διάλογο και να στείλει μηνύματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματός του. Μεταξύ άλλων, διέψευσε και πάλι εκλογές και ανασχηματισμό, ξεκαθάρισε ότι, παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, δεν αλλάζει η φιλοσοφία της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις, εξήγησε για ποιο λόγο ανοίγει τα δημοτικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς παρόλο που η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί, δήλωσε γνώστης των δυσκολιών αλλά και αισιόδοξος ότι αυτές θα ξεπεραστούν.

Διατηρώντας χαμηλούς τόνους έναντι της αντιπολίτευσης και παραδεχόμενος τον φόβο του για τις επιπτώσεις των συνεπειών της πανδημίας στη μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε την ύφεση μεταξύ του 5 και του 10%, εξέφρασε την πίστη του ότι στον τουρισμό «δεν θα έχουμε την απόλυτη καταστροφή», ενώ με τα λεγόμενά του θέλησε να απευθυνθεί σε τρεις διαφορετικούς αποδέκτες:

1. Στους πολίτες. Τους ευχαρίστησε για τη μέχρι τώρα στάση τους από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, τους κάλεσε να συνεχίσουν με την ίδια υπευθυνότητα διότι «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», ενώ τους ζήτησε να βάλουν «πλάτη» ειδικά στα της οικονομίας. «Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Και το δύσκολο πάντα, ξέρετε, είναι πώς μοιράζουμε τη ζημιά. Και η ζημιά πρέπει να μοιραστεί: πρωτίστως να πάρει το κράτος ένα μεγάλο βάρος, ο επιχειρηματίας μετά και ένα μικρό μερίδιο, εκ των πραγμάτων, μπορεί να το επωμιστεί και ο εργαζόμενος, αλλά με αυτή τη σειρά πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση αν τον φοβίζουν οι επιπτώσεις στη μεσαία τάξη, απάντησε: «Βεβαίως. Και δεν έχω δει τη συγκεκριμένη μέτρηση, αλλά είναι ανησυχητικό αυτό που περιγράφετε, γιατί είναι η πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας. Δεν έχουμε κανένα σκοπό να την εξωραΐσουμε», ενώ θέλησε να περάσει και τις θετικές εκτιμήσεις του στην περίπτωση που ο ιός επανέλθει («θα είμαστε εκπαιδευμένοι και περισσότερο έτοιμοι», είπε), αλλά και στα εθνικά μας θέματα («δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στα εθνικά μας συμφέροντα», η χαρακτηριστική φράση του).

2. Στην αντιπολίτευση. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την οικονομία, «δεν πρέπει να μπούμε σε μια πλειοδοσία παροχών ανέξοδων. Τόσα εμείς, να έρθει η αντιπολίτευση να πει τόσα επί δύο». Εάν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες είναι τεκμηριωμένες και οι οποίες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αντιμετωπίζουν πτυχές του προγράμματος που ενδεχομένως δεν τις έχουμε καλύψει, είμαι ο πρώτος ο οποίος θα έρθει εδώ να τις συζητήσει με την αντιπολίτευση». Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε το «μπαράζ παροχών», ενώ πιο αυστηρός ήταν στο θέμα του Έβρου, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση «έσπευσε να υιοθετήσει μία ακροδεξιά ρητορική».

3. Στο εσωτερικό του κόμματός του. Θέλοντας να κλείσει τα σενάρια με τα οποία ασχολούνται διαρκώς το τελευταίο διάστημα η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα και πολλοί υπουργοί, σε συνέχεια των σχετικών κυβερνητικών διαρροών, διέψευσε τα σενάρια των εκλογών και του ανασχηματισμού «επί του παρόντος»

Με στόχο να συνεχιστεί απερίσπαστο το έργο της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι περιβάλλει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη. Και το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Ότι το μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ τη χώρα και να τιμήσω την εντολή την οποία πήρα. Πήρα μία εντολή τετραετίας. Ήρθαν τα πράγματα, δεν θα έλεγα, ανάποδα, αλλά μας προέκυψε μια πολύ μεγάλη κρίση τον πρώτο χρόνο. Αλλά, όπως σας είπα, ο πυρήνας της πολιτικής μας παραμένει ο ίδιος. Έχουμε 158 βουλευτές. Μια μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ό,τι ήμασταν στις 7 Ιουλίου, όταν κέρδισα στις εκλογές. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο. Είμαστε κυβέρνηση 10 μηνών και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση», τόνισε.

Για την αλλαγή στο υπουργικό σχήμα, η απάντηση διατυπώθηκε σε διαφορετικό ύφος. «Ούτε ανασχηματισμό βλέπω λόγο να κάνω αυτή τη στιγμή. Πάντα, κάποια στιγμή, θα γίνει κάποιος ανασχηματισμός. Αλλά δεν είναι του παρόντος. Θεωρώ ότι βασικά η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά. Και υπάρχει κάποια λογική. Όλοι, όλα τα πολιτικά στελέχη να δοκιμάζονται και να έχουν κάποιο χρόνο να μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο οποίος και τους επέλεξε, αλλά όχι βιαστικές κινήσεις και κυρίως όχι κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική των πραγμάτων», σχολίασε και ήδη κάποιοι άρχισαν να αναζητούν τον χρόνο στο προσεχές μέλλον, που θα ανακοινωθεί η αλλαγή των υπουργών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v