Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα επιφυλακή για τον Έβρο η κυβέρνηση

Συναγερμός από πληροφορίες για συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα. Αυστηρά μηνύματα από την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα. Οι διπλωματικές κινήσεις και η ευρωπαϊκή στήριξη.

Σε νέα επιφυλακή για τον Έβρο η κυβέρνηση

Στον Έβρο έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην κυβέρνηση, με φόντο τις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις και με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αρχίζουν να συγκεντρώνονται και πάλι κοντά στα σύνορα, από την πλευρά του τουρκικού εδάφους.

Ο κίνδυνος επανάληψης των γεγονότων του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας, με την προσπάθεια παράνομης ομαδικής εισόδου στη χώρα μας, είναι ορατός και ενόψει του προσεχούς τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο συναγερμός χτυπάει για μία ακόμη φορά «κόκκινο» στο Πεντάγωνο, το σενάριο που θέλει την Άγκυρα να προετοιμάζει δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων με την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών δεν αποκλείεται από την πολιτική ηγεσία, η οποία διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο.

O αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πάντως σήμερα ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. «Είχαμε και εμείς χτες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο.» Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος παρατηρείται μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν.

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της έχουμε απάντηση», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι «οι προκλήσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα πεδία, γιατί η Τουρκία θα θέλει να αντιμετωπίσει το φιάσκο του Έβρου. Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε», σημείωσε.

Αυστηρό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε προς την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, σε αυτή την προσπάθεια, θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημιουργία «τετελεσμένων»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα «αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά όπλα που διαθέτει, εμβαθύνοντας τη συνεργασία της με ισχυρά κράτη της ευρύτερης περιοχής, οικοδομώντας ευρεία διεθνή στήριξη και καταρρίπτοντας κάθε απόπειρα δημιουργίας "τετελεσμένων" ευρείας αποδοχής». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης «έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα». 

Την ίδια μέρα, ο yφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον υπογράμμισε ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή, επαναλαμβάνοντας τη θέση που έχει διατυπώσει η Ουάσιγκτον. Αυτό συνιστά ευθεία αντίθεση στο μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης, που περιορίζει την επήρεια των ελληνικών νησιών στα χωρικά ύδατα, ουσιαστικά παραγνωρίζοντάς τα. Επίσης, πριν λίγες ημέρες, στην κοινή διακήρυξη Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελλάδας, αναφέρεται η ακυρότητα των μνημονίων Άγκυρας - Τρίπολης, τα οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση,  δεν μπορούν να έχουν καμία νομική συνέπεια.

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και με την Αίγυπτο σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ εκκρεμεί και η συμφωνία με την Αλβανία, λόγω εσωτερικών ζητημάτων της γειτονικής χώρας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v