Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαμόγελα» στην κυβέρνηση για την ισραηλινή στήριξη

Ικανοποίηση από τη συμμαχία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Μήνυμα προς Άγκυρα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η έμφαση στον αγωγό αερίου EastMed και το προσκλητήριο Μητσοτάκη στους Ισραηλινούς επενδυτές.

«Χαμόγελα» στην κυβέρνηση για την ισραηλινή στήριξη

Με μία ακόμα ισχυρή συμμαχία, στην προσπάθεια ενίσχυσης της Ελλάδας στη γεωπολιτική «σκακιέρα» της ανατολικής Μεσογείου, θα επιστρέψει σήμερα από το Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η στήριξη που έλαβε από τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρη έναντι των τουρκικών προκλήσεων, όπως αποτυπώθηκε στην κοινή δήλωση των δύο πρωθυπουργών, μετά τη συνάντησή τους. Αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων». Οι δύο χώρες, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «ζητούμε τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της Θάλασσας».

Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, μία ακόμα ελληνική επιδίωξη σε διπλωματικό επίπεδο λαμβάνει «σάρκα και οστά» και ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο (την οποία επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας) και την Αλβανία για αντίστοιχες συμφωνίες, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» και ανέπτυξε στον ομόλογό του «τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας». Ελληνική επιδίωξη, σημείωσε, είναι «πάντα η ειρήνη, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας» και πρόσθεσε: «Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή».

Στην κατ’ ιδίαν αλλά και στη διευρυμένη συνάντηση, με την παρουσία αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, επίσης, η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, στη γεωργία, στην ενέργεια, στον τουρισμό και στην κυβερνοασφάλεια. Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Ελλάδα. Αποκαλυπτικό του εύρους που είχε η ατζέντα των συνομιλιών είναι οι διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν: Η Κοινή Δήλωση των Υπουργείων Τουρισμού, η Κοινή Διακήρυξη για θέματα Κυβερνοασφάλειας και η Κοινή Δήλωση Προθέσεων στον τομέα της Γεωργίας.

Υποθαλάσσιος αγωγός

Μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, έγινε ευρύτατη συζήτηση για τη διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και, όπως σημείωσε ο κ. Netanyahu, «είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την «τεράστια σημασία της τριμερούς σχέσης μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, το όραμα της οποίας, με τη συμβολή των Η.Π.Α. που δημιουργεί το σχήμα 3+1, είναι η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο χτίστηκε και το όραμα για τον αγωγό EastMed και θα καλωσορίσουμε τη συμμετοχή και της Ιταλίας, ώστε να ξεκινήσουμε τη σοβαρή δουλειά σε αυτό το εμβληματικό έργο, ένα έργο μεγάλου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη συνολικά, καθώς αναζητούμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και στους Ισραηλινούς επενδυτές να επιλέξουν την Ελλάδα για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Τόσο στις δηλώσεις που έκανε όσο και στις συναντήσεις που είχε με αυτούς, τόνισε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας. Υπάρχει, όπως είπε, «μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητά της την προσέλκυση ξένων επενδυτών». Επίσης, υπογράμμισε ότι τις δύο χώρες τις χωρίζει απόσταση μόλις μιάμισης ώρας και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη για την είσοδό του Ισραήλ στην αγορά της Ε.Ε.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι, στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v