Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοιράζονται 2,5 δισ. ευρώ στους ΟΤΑ για επενδύσεις

Οι άξονες του σχεδίου και οι 12 προσκλήσεις που απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από πού θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα και ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές του.

Μοιράζονται 2,5 δισ. ευρώ στους ΟΤΑ για επενδύσεις

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ διαθέτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση, προς άμεση αξιοποίηση. Το νέο πρόγραμμα έργων και αναπτυξιακών δράσεων «Αντώνης Τρίτσης», διάδοχο σχήμα του «Φιλόδημου», αφορά δημόσιες επενδύσεις μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας και παρουσιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Συγκεκριμένα θα γίνουν γνωστοί οι άξονες του σχεδίου και η κατανομή των ποσών τα οποία αναμένεται να δώσουν μεγάλη ανάσα στις τοπικές κοινωνίες, μετά από μια περίοδο αγωνίας και αβεβαιότητας. Πρόκειται για μια πληθώρα έργων, τα οποία περιγράφονται από 12 προσκλήσεις που θα απευθύνει το υπουργείο, για τομείς όπως οι υποδομές, το περιβάλλον, η ανακύκλωση και η ενεργειακή αναβάθμιση, η παροχή ηλεκτρονικών, ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών, καθώς και η βελτίωση κοινωνικών δομών και δράσεων οι οποίες σχετίζονται με ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.

«Τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπου θα δοκιμασθεί η χώρα στον τομέα της απασχόλησης, εμείς έχουμε διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εργασθούν σε περίπου 5.000 έργα», δηλώνει ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος σημειώνει ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει όλους τους δήμους, «από την πρωτεύουσα Αθήνα, μέχρι τον μικρότερο δήμο της χώρας». Ειδικά για τους μικρούς δήμους, οι οποίοι έχουν ανεπαρκείς τεχνικές υπηρεσίες, έχει προβλεφθεί η κάλυψη των κενών τους μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΕΤΑΑ, τη συνεργασία με μηχανικούς, να κάνουν τις μελέτες και να επιλέξουν ποια έργα και ποιες δράσεις έχει ανάγκη ο τόπος τους.

Τα χρήματα του Προγράμματος, που θα έχει διάρκεια έως το 2023, προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετέχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ. Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών στο πρόγραμμα να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι σε όλη την επικράτεια και θεωρεί δεδομένο πως η Σύμπραξη Δημοτικού και Ιδιωτικού Τομέα στην υλοποίηση του σχεδιασμού θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά συνολικά οφέλη.

Επανεκκίνηση οικονομίας

Τα χρήματα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, «θα πέσουν τώρα στην αγορά και όχι μετά από ένα χρόνο, αφού είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση», κάτι που αποτελεί «καθοριστική συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

Στην Επιτροπή που κάνει τον προγραμματισμό των έργων και την επιλογή των δήμων συμμετέχουν εκπρόσωποι των δημάρχων και των περιφερειαρχών, του υπουργείου Εσωτερικών και δύο εμπειρογνώμονες από την αγορά, προκειμένου να λαμβάνονται γρήγορα και αμερόληπτα οι αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 461 έργα, τα οποία είχαν προγραμματισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση και κινδύνευαν να χαθούν.

Οι προτεραιότητες του σχεδίου, όπως τις έχει προσδιορίσει ο υπουργός Εσωτερικών, είναι οι ακόλουθες:

  1. Η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Εδώ περιλαμβάνεται κάθε δράση-παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, έργα και παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη χώρα.
  2. Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών (κατασκευή βασικών έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, προς άμεσο όφελος των πολιτών). Και δίπλα σε αυτά και η μέριμνα για τη σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
  3. Το περιβάλλον (βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α.).
  4. Η ψηφιακή σύγκλιση, όπως τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις».
  5. Παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, εναλλακτικός τουρισμός).
  6. Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ εντάσσονται και έργα όπως ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και προγράμματα με βασική στόχευση την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v