Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα Μητσοτάκη προς τους εταίρους για Τουρκία και οικονομία

Η ατζέντα του πρωθυπουργού στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και η επιχείρηση «Ειρήνη». Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού.

Μήνυμα Μητσοτάκη προς τους εταίρους για Τουρκία και οικονομία

Την ανάγκη το κάθε κράτος-μέλος να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποδειχθεί εμπράκτως η πολυσυζητημένη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνοχή, αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και μπορεί τα βασικά θέματα της ατζέντας να είναι ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός (δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027) και το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επεκταθεί και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Σε συνέχεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης θα διαμηνύσει πως η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί οποιουδήποτε είδους παραβίαση της κυριαρχίας της. Στο πλαίσιο αυτό, θα τονίσει την υποχρέωση της Ε.Ε. να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να απειλεί χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Σε μια άλλη παράμετρο του ίδιου θέματος, που σχετίζεται με την ευρωπαϊκή επιχείρηση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη με την ονομασία «Ειρήνη» και την άρνηση τουρκικού πλοίου που συνοδευόταν από τρεις τουρκικές φρεγάτες να ελεγχθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει την πιο ενεργή και αποφασιστική συμμετοχή των συμμάχων. Όπως ανέφερε και στους ηγέτες του ΕΛΚ με αφορμή το περιστατικό, «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

Όσον αφορά την οικονομία και την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την επίτευξη συμφωνίας εντός του Ιουλίου, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Θα περιγράψει δε στους Ευρωπαίους ηγέτες το σχέδιο που καταρτίζεται για την αξιοποίηση των αναμενόμενων κονδυλίων, τα οποία ευελπιστεί να κυμανθούν περίπου όσο η πρόταση της Κομισιόν, περί τα 32 δισ. ευρώ. Αυτά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα επενδυθούν «για να χρηματοδοτήσουν τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας». Έτσι, προορίζονται για δράσεις όπως η πράσινη ανάπτυξη και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η κατάρτιση των εργαζομένων, η χρηματοδότηση βασικών υποδομών και της ψηφιοποίησης του κράτους.

Άνοιγμα tουρισμού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει εξάλλου την ανάγκη να μη μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Στο μεταξύ, προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που παρατηρούνται κατά τις τελευταίες μέρες, με αιχμή του δόρατος τη Θράκη και τη Ροδόπη.

Χθες το πρωί αποφασίστηκε η επιβολή καραντίνας στην κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης, ΠΕ Ξάνθης, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και σε όποια άλλη περιοχή παρουσιάσει αντίστοιχα προβλήματα. Επιλογή της κυβέρνησης είναι τα τοπικά lockdown, κινούμενη σε άλλο μήκος κύματος από την πρώτη φάση της πανδημίας και με διαφορετικά προφανώς τα δεδομένα σε σχέση με τότε. Εξάλλου, από σήμερα το Λιμενικό Σώμα ξεκινά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συστηματικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια των ταξιδιών, από κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος που θα βρίσκονται στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Στόχος των ελέγχων είναι η καθολική εφαρμογή των μέτρων προστασίας, από πληρώματα και επιβάτες, σε μία περίοδο που η κίνηση επιβατών με πλοία αυξάνεται και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τη σταδιακή αύξηση των αφίξεων τουριστών στη χώρα μας. Επιδιώκεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πρόσθετη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών και των πληρωμάτων των πλοίων, αλλά και η δημιουργία ισχυρού μηχανισμού επιτήρησης.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v