Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «διορθωτικές κινήσεις» Μητσοτάκη και ο κίνδυνος… απραξίας υπουργών

Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος του ανασχηματισμού και ο επόμενος μήνας – ορόσημο. Τα «κατεβασμένα μολύβια» και οι προσδοκίες των γαλάζιων βουλευτών. Ποιο το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς… κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι «διορθωτικές κινήσεις» Μητσοτάκη και ο κίνδυνος… απραξίας υπουργών

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης του ανασχηματισμού δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Την έντονη προηγούμενη φημολογία ήρθαν να ενισχύσουν οι δύο παρεμβάσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά την 1η Ιουλίου. Ακολούθησε η διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ωστόσο μία μέρα μετά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το Ισραήλ όπου βρισκόταν, επανέφερε το θέμα στην κορυφή της ατζέντας, επιβεβαιώνοντας τις «διορθωτικές κινήσεις» στις οποίες θα προχωρήσει.

Ο συναγερμός στο υπουργικό συμβούλιο και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ήχησε αμέσως, η ονοματολογία και τα διάφορα σενάρια άρχισαν να κυκλοφορούν τάχιστα, ενώ προς στιγμήν οι αλλαγές προσδιορίστηκαν χρονικά από κάποιους άμεσα, ακόμα και μέχρι το τρέχον Σαββατοκύριακο. Η δυνατότητα του αιφνιδιασμού από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου είχε χαθεί, ο εκνευρισμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο έντονος, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να εκτιμά ότι «παρερμηνεύθηκαν» όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τελικά, προκειμένου να καταλαγιάσει ο θόρυβος, με διαρροές συνεργατών του πρωθυπουργού, ο ανασχηματισμός -ξεκαθαρίστηκε- δεν θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Πόσες είναι αυτές οι εβδομάδες, πάντως, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει τις αλλαγές των προσώπων στην κυβέρνηση εντός του Ιουλίου, μάλλον μετά τα γενέθλια για τον ένα χρόνο θητείας, που είναι στις 7 του μήνα.

Μέχρι τότε όμως, γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, τα υπουργεία δεν πρέπει να λειτουργούν με τον… αυτόματο πιλότο, καθώς έντονος είναι ο κίνδυνος, ιδίως αυτοί που ακούγεται ότι τελούν υπό αποχώρηση, να «κατεβάσουν τα μολύβια» και να μην ασχολούνται, ως οφείλουν, με τις αρμοδιότητες τους. Ήδη, μάλιστα, κάποια τέτοια κρούσματα έχουν διαπιστωθεί από το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να περάσει το μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί για κανέναν και ότι τα πάντα είναι ανοικτά όσον αφορά τα πρόσωπα που θα αλλάξουν.

Λιγότερους τεχνοκράτες

Αλλά και μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, υπάρχει έντονη… κινητικότητα και, ειδικά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, μονοπωλεί το ζήτημα του ανασχηματισμού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσδοκούν για την αναβάθμισή τους αναλαμβάνοντας υπουργικό χαρτοφυλάκιο και ελπίζουν ότι αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει περισσότερους κοινοβουλευτικούς και λιγότερους τεχνοκράτες, κυρίως για τις θέσεις των υφυπουργών.

Εκεί, στους υφυπουργούς, αναμένεται άλλωστε να είναι οι περισσότερες αλλαγές, ενώ σε επίπεδο υπουργών, οι αποχωρήσεις προβλέπονται λίγες (ακούγονται έντονα τα ονόματα των Χάρη Θεοχάρη και Γιάννη Βρούτση), από τη στιγμή που ο ανασχηματισμός -όπως έχει ανακοινωθεί- δεν θα είναι δομικός και ριζικός, αλλά στοχευμένος σε λίγες βελτιωτικές κινήσεις. Εξάλλου, όπως σημειώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει, τουλάχιστον στον βασικό κορμό της. Διαφορετικά, αν γίνονταν πολλές αντικαταστάσεις υπουργών, θα περνάγαμε λάθος μήνυμα στην κοινωνία, ότι πολλά είναι αυτά που δεν γίνονται σωστά. Και κάτι τέτοιο ούτε ισχύει ούτε θέλουμε να εισπραχθεί από τους πολίτες».

Ένας άλλος παράγοντας από τον οποίο ίσως επηρεαστεί και ο χρόνος του ανασχηματισμού είναι η έκβαση της διαπραγμάτευσης στην Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, ως αναμενόταν, δεν βγήκε «λευκός καπνός» και οι ελληνικές ελπίδες μεταφέρονται στην Σύνοδο Κορυφής της 10ης Ιουλίου. Άγνωστο είναι ακόμα πως θα έχουν εξελιχθεί μέχρι τότε τα πράγματα, οι διαπραγματεύσεις -ως φαίνεται- είναι πολύ σκληρές και δύσκολες, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται η πραγματοποίηση και άλλης, έκτακτης Συνόδου επίσης εντός του Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην πλήρη στήριξη της πρότασης της Κομισιόν, η οποία -όπως υποστηρίζει- «αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης και δεν γίνεται να πάμε κάτω από αυτό». Παράλληλα, θα επιμείνει να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων- δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής, αφού «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v